Vi tog nattbussen till pudret

I helgen var vi på Snösäker i området runt norska Förde för att reka toppturer och göra ett reportage. Förde ligger mellan Sogndal och Stryn och har enorm  potential som topptursdestination. Här finns riktigt fin skogsskidåkning och väldigt lättillgängliga turer. Så snart vi får tid kommer vi att uppdatera sajten med turbeskrivningar från detta snörika område.

Marta Lidström jagad av en snöstorm.

Vår vana trogen reste vi kollektivt med buss och hyrde sedan bil på plats i Förde. På vägen upp åkte vi med en av Norges många nattbusslinjer och det gjorde att vi kunde sova medan vi reste. Det är coolt att jobba heldag ena dagen och stå på skidor klockan 9 morgonen dagen därpå! Och så blir koldioxidutsläppen rejält mycket mindre när man åker buss. På vår bussresa t/r Göteborg-Förde brände vi 50 kilo koldioxid per person. Hade vi gjort samma resa med bil hade vi hamnat på 130 kilo.

Så tveka inte på att ta bussen nästa gång du ska åka på topptursresa. Om du nu vill spara tid, cash, koldioxid och framtidens snö.

Läs mer om Klimatsmart skidåkning.


Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.