Drakryggen – coolt namn, läckert åk

Kategori: Artiklar, Veckans snygging | 0

En av Sverigest mest populära toppturer heter Getryggen, en av de coolaste heter Drakryggen. Det ena är döpt efter en illaluktande hårig gnagare (typ), medan det andra är döpt efter ett eldsprutande monster som för tankarna till riddare och äventyr. Men det är inte bara namnet som är coolare på Drakryggen – det är allt annat också.
Utgångspunkt för en tur till Drakryggen är Tarfalastugan, som ligger mitt i Kebekaisefjällens mest alpina del. Här är du omringad av mäktiga glaciärer och flera av landets högsta fjäll. Stugan är enkel, men ändå bekväm och charmig. Den är en skön kontrast till den mer hotellika Kebnekaise fjällstation nio kilometer längre ner i dalen.

Drakryggen syns till vänster i förgrunden.

Från Tarfalastugan går du nordost över sjön och upp mot Kebepakteglaciären och fortsätter upp mot passet under fjället Gaskkabakti. Berget är ett av få i Sverige som det kräver klättring för att nå toppen. Detta är mäktiga fjäll och här känner du dig sådär skönt liten som du annars bara gör bland bergen i Alperna.

Drakryggen gör skäl för sitt namn.

Väl framme vid Drakryggen är det inget snack om varför berget heter som det gör – framför dig har du en smal och taggig rygg som reser sig mellan Rabots glaciär och Guobirvagge. För att nå toppen krävs det att du tar av skidorna och många gånger behöver både stegjärn och isyxa plockas fram. Väl på toppen kan du välja mellan att köra syd- eller nordostsidan. Eller så plockar du båda.
Drakryggen ligger pirrigt långt bort från civilisationen. Med andra ord ett riktigt äventyr – men förhoppningsvis utan eldsprut.

Här kan du läsa mer om Drakryggen.

Här kan du läsa mer om Drakryggens nordostsida.

Läs Snösäkers 26 turbeskrivningar i området kring Kebnekaise.

Vi har även skrivit en digital guidebok för Kebnekaise. Den kan du kolla in här.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.