Topptur på Grönland – så gör du

Kategori: Artiklar | 0

Går det att göra en enkel och inte allt för dyr topptursresa till Grönland? Våren 2017 provade Fredrik här på Snösäker och svaret blev nja. Den blev inte jättedyrt, men enkelt var det inte. Här ger han några tips som gör det enklare för dig att att hitta rätt bland de avlägsna grönländska bergen.

En bra utgångspunkt är Maniitsoq på den sydvästra kusten på Grönland. Dit är det enkelt att flyga från Köpenhamn via Kangerlussuaq med Air Greenland. Beroende på när du bokar så kostar det från cirka 5000 SEK tur och retur. Se upp för övervikt, för det betalar man per kilo över de tillåtna 20 kilona.

Maniitsoqs färgglada hus.

I Maniitsoq finns det ingen skidåkning utan man måste ta sig vidare med båt. Den bokas enkel genom Maniitsoq Tour Boat. Det var det enda företaget som gav oss svar under våra förberedelser och de skötte sin del galant. Dels skjutsade de ut oss till en halvö vid Evighetsfjorden cirka 2 timmar från Maniitsoq och de hämtade oss även på utsatt tid. Men de bokade även hotellrum. Vår kontakt på hos Maniitsoq Tour Boat hette Sören Lyberth och det var en man som kunde fixa saker! Han visade oss runt i byn så vi kunde köpa in gas och mat. Väl ute på halvön slog vi upp vårt tält och toppturade i åtta dagar. I samma område fanns det en helikopter, men den såg vi bara ett par gånger under våra dagar på plats.

Perfekt tältplats vid vattnet.

Tältplatsen var en perfekt utgångspunkt för olika typer av toppturer. Rakt ovanför tälten fanns det åk på 500-600 höjdmeter. Gjorde man en längre anmarsch så nådde man toppar på upp till nästan 1300 meter. Här duggar topparna tätt och glaciärerna är stora. Det finns både flacka och branta åk. Det är bara att välja och vraka!

Ett av favoritåken var detta som inkluderade en travers över halvön.

Vad kostade kalaset då? Flyg, en natt på hotell, all mat med tillbehör samt båttransport landade på runt 15000 SEK per person. På Snösäker.se finns det 9 topptursbeskrivningar till halvön vid Evighetsfjorden.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.