Sylarna = Chamonix på svenska

 

Sex mil sydväst om Åre ligger Sylarna, ett spetsigt fjällmassiv som för tankarna mer till Chamonix än till övriga Jämtland.  Bergen är givetvis större i Frankrike, men precis som i alpmetropolen krävs det klätterkunskap för att nå den coolaste skidåkningen. En annan likhet är att det finns fin skidåkning för dig som är mindre erfaren.
På Snösäker finns beskrivningar till 19 toppturer i Sylarna.
Vi har även gjort en digital guidebok över området.

Vid Djävulspinaklarna börjar Martins åk.

Vassa berg
Fjällen i Sylarna är vassa och för att nå vissa av topparna krävs det klättring. Massivet ligger precis på gränsen till Norge. Strax öster om massivet ligger Sylarnas fjällstation, som är den bästa utgångspunkten för toppturer i området. Många av åken från topparna går österut, tillbaka ner mot fjällstationen. Den har över 100 bäddar, butik, uthyrning och restaurang. Det finns även möjlighet till självhushåll.
Den högsta toppen i området är den 1762 meter höga Storsylen, som ger 700 höjdmeter. Själva toppunkten ligger faktiskt i Norge, men det behöver man ju berätta för norrmännen. De har tillräckligt många snygga berg.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!