Sunnmöres sex bästa toppturer

Randers topp med utsikt över Hjörundfjorden.

Norska Sunnmöre har skidåkning i världsklass och hundratals fina toppturer. Så hur väljer man? Snösäkers Rikard Andreasson har besökt området 26 gånger och presenterar här sina 6 favoritfjäll.

1. Randers Topp
Från den spetsiga Randers topp har du 1414 höjdmeter i perfekt lutning rakt ner i fallinjen. Och har du lite flyt med snöläget gör du stoppsladd i vattenbrynet. Inte nog med att Randers har galet fin åkning, toppen bjuder även på områdets kanske vassaste vyer. Från toppen har du utsikt över Ålesund, hundratals spetsiga toppar, Hjörunfjorden, Atlanten och den alpina Molladalen.
Läs mer om toppturen till Randers topp här

 

Saudehornet är som Alaska, fast det ligger i Norge.

2. Saudehornet
Första gången du ser Saudehornet finns det risk att du kommer att bli nervös. Det 1303 meter höga fjället ser ut som en kluven vulkan och kastar hotfulla skuggor över det lilla samhället Örsta. Men är snön stabil levererar Saudehornet drömåk. Här får du massa höjdmeter i brant lutning, fjordutsikt och kort anmarsch.
Läs mer om toppturen till Saudehornet här.

 

Skönheten och tre odjur.

3. Slogen
Slogen på östra sidan av Hjörunfjorden är områdets snyggaste topp. Mot fjorden stupar den 1564 meter höga toppen rakt ner i vattnet, men baksidan erbjuder ett av Norges bästa och vackraste åk. Det finns flera olika vägar till toppen, men alla börjar i princip på havsnivå, så räkna med en riktigt lång dag. Ett annat alternativ är att göra Patchellhytta (som ligger halvvägs)  till bas i några dagar och plocka andra snyggingar som Smörskredtindane och Brekketindane.
Läs mer om toppturen till Slogen här. 

 

Skårasalen – ränna rätt ner i fjorden.

4. Skårasalen
Skårasalen erbjuder en rundtur som inkluderar en spetsig topp, 1542 höjdmeter, en bred nordvänd ränna och båtfärd tillbaka till utgångspunkten Säbö. Har ni vädret på er sida avslutas dagen lämpligast med en lokalproducerad IPA på Sagafjord Hotels brygga.
Läs mer om toppturen till Skårasalen här.

 

Grötdalstindane (lite till höger om bildens mitt) med den branta sydsidan till vänster och den snösamlande östsidan till höger.

5. Grötdalstindane
Gillar du stora åk på stora fjällsidor som lutar 35-40 grader ska du kolla in Grötdalstindane längs vägen mot Säbö. Den tusen höjdmeter höga sydsidan kröns av en bred ränna som leder upp till den smala och 1331 meter höga toppen. Men du kan även gå toppen från öst, från Litledalen. Denna dal är mer skyddad och här är ofta snön bättre än på sydsidan.
Läs mer om toppturen till Grötdalstindane här.

 

Vårskoj på überklassisk nordsida.

6. Eidskyrkja
Detta fjäll är som gjort för smidiga toppturer: du kan ta på skidorna vid kofångaren, fallhöjden är rejäl och ytorna är enorma. Dessutom har du turer i olika väderstreck. En kall midvinterdag väljer du sydsidan, men resten av året är det svårt att hålla hudarna borta från det überklassiska storslalomåket på fjällets nordsida.
Läs mer om toppturen till Eidskyrkja här.