Sunnmöres Big Five

Sunnmöre är ett av Skandinaviens bästa och vackraste områden för toppturer. Det ser ut som om någon skulle ha slängt ut Chamonix i havet. Det är få ställen på den här planeten där fina turer ligger så tätt som här, men det är ändå några som sticker ut lite extra. Här följer en lista på Sunnmöres 5 vassaste åk.

Två steg från paradise – Grötdalstindarna med sydsidan i mitten och östsidan till höger.

Grötdalstindarna – med två åk i världsklass
Grötdalstindarna erbjuder inte ett, utan två åk i världsklass. Från den vassa toppen kan du köra sydsidan, som mer känns som ett stort åk i Alperna än något i Skandinaviska fjäll. Väljer du istället östsidan får du ett långt och böljande åk ner i den vackra Lisjedalen. Denna sida är väldigt skyddad från vädret, så här hittar du ofta bra snö.

Här kan du läsa mer om Grötdalstindarna.

Randers topp – 1414 höjdmeter kärlek.

Randers Topp är fjället i lyxklass
Randers Topp är ett typiskt Sunnmöreåk, men i lyxklass. Här är toppen extra spetsig, åket extra långt och vyerna extra pampiga. Åkningen är perfekt brant för storslalom och det östvända läget gör att snön ofta är bra. Från den 1414 meter höga toppen har du inte bara utsikt över hundratals spetsiga toppar och Hjörundfjorden, utan även över Ålesund och Norska havet.

Här kan du läsa mer om Randers Topp.

Saudehornet.

Saudehornet – brant vulkan för säkra dagar
Saudehornet är ett berg som trots sin branta lutning och skräckinjagande anlete är ganska lätt att bestiga. Bestigningen börjar i utkanten av samhället Örsta och efter några svettiga timmar står du på den vulkanlika toppen. Spara detta åk till en dag med säkra förhållanden – detta är ett stort och brant åk.

Här kan du läsa mer om Saudehornet

Hela vägen ner till fjorden i rännan på Skårasalen.

Skårasalen ger minnesvärda äventyr
Skårasalen är ett av Sunnmöres mest kända berg – med rätta. Här får du en hög topp och vare sig du kör den stora sydvästsidan eller den skyddade nordostsidan blir det många svängar ner till dalen. Åket åt nordost går genom en smal dal som slutar nere vid fjorden. Det skuggiga läget håller snön i kall och här kan du hitta lössnö långt fram på våren. Väl nere vid bryggan är det bara att ringa efter en båttaxi, som kör er tillbaka till utgångspunkten. Detta är ett äventyr du kommer att minnas länge.
Här kan du läsa mer om Skårasalen.

Slogen never goes out of style.

Slogen – fint åk med hytta på mitten
Slogen brukar hamna högt på listor över Norges vackraste berg. Från fjorden ser fjället ointagligt ut, men dess östsida gömmer ett av Norges bästa åk. På östsidan ligger även den charmiga Patchellhyttan, där du kan sova en natt för några hundralappar. Eller så stannar du några dagar och plockar fler toppar i området.
Här kan du läsa mer om Slogen

På Snösäker har vi beskrivningar till 30 toppturer i Sunnmöre Öst och 44 i Sunnmöre Väst. 

Och så har vi kartlagt de finaste offpiståken i Standa.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också hundratals beskrivningar till toppturer i Skandinavien.