Stor guide till skidåkning från Kebnekaises Sydtopp

En grupp står på Sydtoppen av Kebnekasie. Nordtoppen är till vänster.

Att åka skidor utför Sveriges högsta topp är något som bör stå högt på alla skidåkares att-göra-lista. Är du en skaplig skidåkare är den fysiska ansträngningen att bestiga Kebnekaise vintertid mindre än om du gör det utan skidor på sommaren.
Sent på sommaren brukar glaciären på Sydtoppen vara lägre än klipporna på Nordtoppen, men under skidsäsongen är Sydtoppen fortfarande högst. Här följer en stor guide till skidåkning på Sveriges högsta fjäll och massa andra spännande äventyr i Sveriges kanske bästa topptursområde.

Klättring på Östra leden.

Östra leden kräver lite klättring
Från Kebnekaise Fjällstation finns det två leder till toppen som används av skidåkare – Östra och Västra.
Östra leden är kortare än Västra och erbjuder ofta bättre skidåkning. Den nedre delen av toppturen, längs Jökelbäcken, brukar erbjuda mycket och bra snö. Längre upp på berget är snön ofta mer vindutsatt. Östra leden kräver snöklättring, vilket gör att du måste släpa på en del utrustning.
Den sista delen upp till platån där toppstugan ligger är såpass brant att det krävs klättring. Under högsäsong sätter guiderna upp fasta rep här, men du behöver ha via ferrata-prylar för att kunna använda dem säkert. På cirka 1800 meters höjd flackar det ut och den sista biten upp till toppen går över en stor platå.
Här kan du läsa mer om Östra Leden.

Vierranvarri – snyggt berg som ibland känns som det är i vägen.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!