Stor guide till skidåkning på Sveriges högsta berg – Kebnekaises Sydtopp

En grupp står på Sydtoppen av Kebnekasie. Nordtoppen är till vänster.

Att åka skidor utför Sveriges högsta topp är något som bör stå högt på alla skidåkares att-göra-lista. Är du en skaplig skidåkare är den fysiska ansträngningen att bestiga Kebnekaise vintertid mindre än om du gör det utan skidor på sommaren.
Sent på sommaren brukar glaciären på Sydtoppen vara lägre än klipporna på Nordtoppen, men under skidsäsongen är Sydtoppen fortfarande högst. Här följer en stor guide till skidåkning på Sveriges högsta fjäll och massa andra spännande äventyr i Sveriges kanske bästa topptursområde.

Klättring på Östra leden.

Östra leden kräver lite klättring
Från Kebnekaise Fjällstation finns det två leder till toppen som används av skidåkare – Östra och Västra.
Östra leden är kortare än Västra och erbjuder ofta bättre skidåkning. Den nedre delen av toppturen, längs Jökelbäcken, brukar erbjuda mycket och bra snö. Längre upp på berget är snön ofta mer vindutsatt. Östra leden kräver snöklättring, vilket gör att du måste släpa på en del utrustning.
Den sista delen upp till platån där toppstugan ligger är såpass brant att det krävs klättring. Under högsäsong sätter guiderna upp fasta rep här, men du behöver ha via ferrata-prylar för att kunna använda dem säkert. På cirka 1800 meters höjd flackar det ut och den sista biten upp till toppen går över en stor platå.
Här kan du läsa mer om Östra Leden.

Vierranvarri – snyggt berg som ibland känns som det är i vägen.

Bli medlem och få tillgång till artikeln.

Redan medlem? Logga in nedan eller här.

Som medlem på Snösäker får du tillgång till massa artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även hundratals beskrivningar till Skandinaviens bästa toppturer och offpiståk, men också de digitala kurserna Lavinskolan, Topptursskolan och Snöjägaren.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt så behöver du betala för ytterligare ett år här!

Pris: 199:-/år

Bli medlem här.