Sogndal – världsklass för skidäventyr

Norska Sogndal är en av Skandinaviens mest kompletta destinationer för dig som gillar offpist och toppturer. Här är 6 anledningar att åka dit:

1. Galet många toppturer
I och runt Sogndal finns det galet många toppturer av hög kvalitet. Och tröttnar du på klassiker som Togga, Blåfjellet, Skredfjellet, Frudalshesten och Nyastölseggi har du nära till de fullmatade fjällmassiven Hurrungane och Jostedalen.

2. Väldigt bra skogsåkning
Bland de glesa björkarna på båda sidor om Dalavatnet finns det riktigt bra skogsskidåkning. På sjöns västsida når du en hel del av skogsåkningen från liften i Hodlekve, men det bästa är att lägga ett spår upp mot Svarteholten och sedan köra varv på varv.

3. I Sogndal snöar det mycket
Förhållandena för att det ska snöa mycket är perfekta i Sogndal. När den fuktiga luften från Atlanten glider in längs fjordarna och trycks upp mot fjällen runt Sogndal bildas mycket nederbörd. Och eftersom Sogndal ligger cirka 10 mil från Atlantkusten är det vintertid relativt kallt, vilket i sin tur gör att det mesta av nederbörden kommer som snö.

En ganska vanlig dag på Nonsholten.

4. Liftarna
Liftanläggningarna i Hodlekve och Hafslo är inte stora, men ger tillgång till mycket bra offpistterräng. Så snöar det och ni inte orkar spåra i skogen vid Dalavatnet kan ni dra till någon av skidanläggningarna och köra liftburet en dag. Men kolla öppettiderna innan – vissa perioder går inte liftarna alla dagar i veckan.

Man är bortskämd med utsikt från toppen av Skredfjellet.

5. Riksveg 5
Norrut från Sogndal, mot Stryn, går Riksveg 5. Denna väg har tillsammans med tunneln till Fjærland skapat möjlighet att snabbt och enkelt nå mängder av fina toppturer. Dessutom finns det stora parkeringsplatser på rätt ställen, som gör att du inte behöver leta plats för bilen utan snabbt kommer ut på tur.

6. Sogndal är en småstad
I Sogndal finns det en hel del att göra även när du inte åker skidor. Den lilla staden  har en egen högskola och det sätter sin prägel – här händer det mycket. Sogndal har ett okej utbud av butiker, restauranger och dessutom ligger en av Norges största klätterväggar här.

Stadsbad i Sogndal.

 

Kolla in våra 22 turbeskrivningar till toppturer i fjällen runt Sogndal.

Sogndal ingår i vår digitala guidebok Gröna toppturer, som innehåller turer du når med kollektivtrafik.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.