Skidåkning på Svalbard – 100% äventyr

En nyhet på Snösäker denna säsong är att vi erbjuder beskrivningar till toppturer på Svalbard. Största orten har 2500 invånare, men här finns även 3000 isbjörnar som lufsar omkring på den vidsträckta ögruppen. Så en resa till Svalbard kommer alltid att bli ett stort äventyr.

Skapligt stora glaciärer på Svalbard.

Svalbard består till 60% av glaciärer. Resten är i stort sett berg som gjorda för skidåkning. Ögruppen, med största ön Spetsbergen, ligger hela vägen uppe vid 78:e breddgraden. I nordöstra delen av Spetsbergen ligger Newtontoppen, som med sina 1713 meter över havet är ögruppens högsta punkt. Men merparten av skidåkningen (som bara är toppturer, här finns nämligen inga liftar) sker på Svalbards västsida och på berg som är upp till 900 meter höga.

Sista svängen upp till Protektorfjellet. Platåbergen runt Longyearbyen syns i bakgrunden.

Det bästa och mest effektiva sättet att uppleva toppturande på Svalbard är med båt. Eftersom vägnätet är begränsat till Longyearbyen (största staden med cirka 2500 invånare och lika många skotrar) fungerar inte bil som transportsätt mer än i och runt staden. Skoter kan däremot ta dig till många berg, men det blir ett större projekt, speciellt när det gäller boende. Med båt så får man allt i ett: transport, boende och närhet till skidåkningen.

Från båten som man både färdas och sover i åker man rib till stranden.
Skönt häng på kvällen.
Ännu skönare häng.

På snösäker finns det 8 beskrivningar till toppturer i området. Det är toppturer på Spetsbergen, men även på den långsmala ön Prins Karls Forland, som ligger väster om Spetsbergen. Svalbard har alla rätt när det kommer till toppturande: 1000-tals med berg och ännu fler åk, glaciärer stora som svenska landskap, ljusblå guppande isberg, omkringlufsande isbjörnar och den vildaste naturen du kan tänka dig. Det är helt enkelt ett äventyr som är svårt att slå. Men Svalbard har bara ett fel – att man måste flyga. Eller lägga 10-15 dagar på att resa dit. Då blir resan ett äventyr på riktigt.

Här kan du läsa mer om våra toppturer på Svalbard.