Skandinaviens 10 coolaste toppturer

Att utse Skandinaviens bästa toppturer är svårt, eftersom upplevelsen ofta styrs av snökvalitet och väder. Men det finns några coola turer som sticker ut lite extra, som oavsett förhållanden ger extraordinära upplevelser. Och med lite tur får du minnen för livet. Här är vår skapligt subjektiva lista över Skandinaviens coolaste toppturer.

Magiska vyer på Storgalten.

Storgalten, Lyngen
De senaste åren har nordnorska Lyngen blivit en populär destination för toppturare från hela världen. Området ligger på en halvö i Nordnorge och det havsnära läget gör att många researrangörer väljer att bo på båt och segla mellan turerna. Storgalten är Lyngens mest populära topptur och det med rätta. Här får du riktigt bra och ihållande skidåkning i många höjdmeter. Detta kryddas med att du bestiger en spetsig topp och får storslagna vyer över fjordar, hav och Lyngens alpina fjäll.

Höjd: 1219 meter
Fallhöjd: 1210 meter

Kolla in Snösäkers beskrivningar till 10 toppturer i Lyngen.

Man är bortskämd med utsikt från toppen av Skredfjellet.

Skredfjellet, Sogndal
På stranden till världens näst längsta fjord, Sognefjorden, ligger den lilla staden Sogndal. Här finns två liftsystem och hundratals toppturer. Det gör att Sogndal, tillsammans med Stranda och Narvik, hamnar på prispallen för Skandinaviens bästa skidområden. Strax norr om Sogndal ligger Skredfjellet, som erbjuder en lätt och effektiv topptur, men också otroligt pampiga vyer. De är så mäktiga att norrmännen döpt berget till Instagramfjellet. Skredfjellet har en egen busshållplats – perfekt för dig som vill resa grönt till toppturen.

Höjd: 943 meter
Fallhöjd: 750 meter

Kolla in Snösäkers beskrivningar till 22 toppturer och 9 offpiståk i Sogndal.

Toppryggen på Stortoppen en solig kväll.

Stortoppen, Ahkka
Precis vid gränsen till det mytomspunna Sarek ligger det mäktiga Ahkkamassivet. Här hittar du flera högklassiga toppturer och från Ahkkas stortopp kan du göra Sveriges längsta åk. Här får du hela 1550 meter fallhöjd.
Även om Ahkka ligger norr om Sarek är det ganska lätt att ta sig till området: nattåget till Gällivare, sedan buss till Ritsem och vidare elva kilometer med skidor eller bandvagn till den charmiga Ahkkastugan. Från stugtrappan har du panoramavy över detta storslagna bergsmassiv.

Höjd: 2015 meter
Fallhöjd: 1550 meter

Kolla in Snösäkers beskrivningar till 6 toppturer i Ahkka.

Nästan ski-in på Spanstind

Spanstind, Narvik
Strax norr om den nordnorska skidmetropolen Narvik ligger det vackra skidfjället Spanstind. E6:an går precis nedanför berget och lättillgängligheten gör fjället populärt för skidåkare både från Narvik och Riksgränsen. Spanstind är ganska lätt att bestiga, men du får ändå bra skidåkning, en snygg klipptopp och vackra vyer över fjordar och hav.

Höjd: 1457 meter
Fallhöjd: 1100 meter

Kolla in Snösäkers beskrivningar till 10 toppturer och 6 offpiståk i Narvik.

Är Duolbagorni Sveriges snyggaste åk?

Duolbagorni, Kebnekaise
Duolbagorni ligger precis väster om Kebnekaise och är ett av Sveriges vackraste berg – så vackert att det på 80-talet stod modell för ett eget frimärke. Men inte nog med att Duolbagorni är en skönhet, fjället erbjuder även ett spektakulärt åk med mycket äventyrskänsla. Efter att ha bestigit toppen från baksidan firar du med hjälp av rep ner dig i den stora grytan på fjällets östsida. Sedan följer ett högklassigt åk tillbaka ner till dalen. Efter det är det en enkel match att staka hem till den väntande bastun på Kebnekaise fjällstation.

Höjd: 1662 meter
Fallhöjd: 900 meter

Kolla in Snösäkers beskrivningar till 26 toppturer i Kebnekaise.

Pinnaklarna och nästan uppe vid starten till Martins åk.

Martins åk, Sylarna
Bergsmassivet Sylarna i Jämtland känns mer som Alperna än runda svenska fjäll. På en liten yta hittar du höga toppar, branta väggar, smala rännor och långa bergskammar. Områdets bästa topptur kallas Martins åk och här får du hela Sylarna i ett koncentrat. Från den närbelägna fjällstationen går du längs glaciären i skuggan av Storsylens branta östvägg. Sedan följer snöklättring upp mot den spektakulära ryggen Djävulspinaklarna. Efter att du har har satt på dig skidorna igen väntar ett långt och brant åk ner till den vackra och pampiga Tempeldalen.

Höjd: 1680 meter
Fallhöjd: 650 meter

Kolla in Snösäkers beskrivningar till 12 toppturer i Sylarna.

Vilken som är Sveriges högsta topp spelar ingen roll – på Stora traversen plockar du båda.

Stora traversen, Kebnekaise
En mil norr om Kebnekaise ligger Tarfalastugan, som är utgångspunkt för en av Sveriges coolaste skidupplevelser – Kebnekaises stora travers. Under en lång dag bestiger du landets två högsta toppar, korsar tre glaciärer, klättrar inknutna i rep och och gör en spektakulär kamvandring. Dagen avslutas med ett åk utför den vackra Isfallsglaciären.

Höjd: 2097 meter
Fallhöjd: 1050 meter

Kolla in Snösäkers beskrivningar till 26 toppturer i Kebnekaise.

Folktomma Alta har lång säsong.

Vassnestind, Alta
De senaste åren har norrskensturismen ökat explosionsartat i norra Skandinavien. Kombinerar du norrsken med en bra pannlampa får du tillräckligt med ljus för att kunna gå på topptur mitt i natten. Vassnestind i Alta i Nordnorge är ett bra fjäll att testa norrskensskidåkning på. Här finns stora öppna ytor, inga egentliga faror, fjordutsikt och stora chanser att se norrsken.

Höjd: 897 meter
Fallhöjd: 890 meter

Kolla in Snösäkers beskrivningar till 7 toppturer i Alta.

På en 2000-meterstopp blir alla skidåkare små.

Sielmmachokka, Nallo
Efter den senaste lasermätningen av den svenska fjällvärlden blev Sielmmachokka det senaste tillskottet av 2000-meterstoppar i Sverige. Berget ligger avlägset, cirka 15 fågelkilometer nordväst om Kebnekasie. Inte långt från bergets fot ligger STF-stugan Nallo, som är en bra utgångspunkt för toppturen. I området finns det många toppturer, men det är få som slår Sielmmachokka. Berget är riktigt vackert, åket är stort och som bonus är utsikten från toppen riktigt häftig.

Höjd: 2004 meter
Fallhöjd: 1000 meter

Kolla in Snösäkers beskrivningar till 6 toppturer i Nallo.

Ombord på IPA-expressen mellan Skårasalen och Säbö.

Skårasalen, Sunnmøre Väst
Norska Sunnmøre ser ut som om Chamonix hade hamnat i havet – här sticker branta och spetsiga toppar rakt upp ur fjordarna. På fjället Skårasalen får du allt det som är karaktäristiskt med toppturer i Norge: bra skidåkning, mycket snö, rejäl fallhöjd och havsutsikt. Från toppen kör du ner mot fjorden via en smal nordvänd dal och tar sedan båt tillbaka till utgångspunkten Sæbø. Vill du avsluta dagen med stil promenerar du sedan vidare till Hotel Sagafjords brygga och beställer en lokalproducerad IPA.

Höjd: 1542 meter
Fallhöjd: 1400 meter

Kolla in Snösäkers beskrivningar till 44 toppturer i Sunnmöre

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.