Så reser du klimatsmart till Sveriges längsta åk – Ahkka

Sarek kallas ibland för Europas sista vildmark och den stora nationalparken ger för många en smak av äventyr. Att göra en skidresa dit blir lätt en expedition, eftersom det varken finns vägar eller stugor i området. Men precis norr om Sarek ligger Ahkka (eller Akka som det står i gamla geografiböcker), som du ganska enkelt når med buss. Här är fjällen lika pampiga, här finns en charmig stuga och här hittar du Sveriges längsta skidåk.

Toppturerna kring Ahkka
Skidåkningen i Ahkka är ganska utmanande och ska du maxa din vistelse bör du kunna hantera skidåkning på glaciär. Men det finns åk som passar för alla. Majtoppen är en fin utsiktstopp med ett skön storslalomåk tillbaka ner till dalen. Ett annat snällt åk är Boalnothåkkå, som ligger precis bakom stugan. Här finns även en del skog där ni kan åka om vädret skulle vara risigt någon dag.

Ahkkastugan ligger i skogen under fjället Boalnothåkkå.

Ahkka Stortopp – Sveriges längsta åk
Den mest kända toppturen i området är Ahkkas Stortopp, som inte bara ger den största fallhöjden i området, utan i hela Sverige. Som bonus får du fin glaciärskidåkning, några branta passager och riktigt pampig utsikt över Sarek.

På väg över Hyllglaciären med sikte mot Ahkkas Stortoppen som ligger längs kammen på vänster sida.
Högsta punkten på berget till vänster är Stortoppen. Därifrån går Sveriges längsta åk.

Så reser du till Ahkka
Ta tåget till Gällivare. Vidare med buss till Ritsem. Resan tar cirka fyra timmar. Från Ritsem går ni över sjön Akkajaure. Det är lite mer än en mil, men är du inte sugen på att gå finns det möjlighet att åka bandvagn.

Ahkkastugan. Mysig och varm.

Ahkka fjällstuga
Ahkka fjällstuga ligger i skogen på sydsidan av sjön Akkajaure. Det finns fem rum med totalt 50 sovplatser. Köket är fullutrustat, men du lagar din egen mat. Vatten hämtas i bäcken inte långt från stugan. Bastu finns att tillgå för frusna skidåkare.

På Snösäker hittar du beskrivningar till 6 toppturer i Ahkka.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker, föreläsningar och Homeparty. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan.
Här blir du medlem på Snösäker.
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.
Ett Homeparty innebär att vi kommer hem till dig och föreläser om laviner, topptur eller offpist.
Här kan du läsa mer om Homeparty.