Så maxar du resan till Stranda

Stranda brukar hamna etta eller tvåa på listor över Skandinaviens bästa offpistområden. Den liftburna skidåkningen är riktigt bra, men det som gör Stranda till världsklass är variationen – när du tröttnat på offpisten är det bara att plocka fram stighudarna och njuta toppturer i superklass. Här följer 6 tips som ökar kvaliteten på din vistelse i Stranda.

Marknadschefen och proffsåkaren Karsten Gefle i Fursetskogen.

1. Börja i offpisten
Efter snöfall är det oftast bäst att börja sin snöjakt i liftområdet. Stranda har mycket bra offpistterräng som är lätt att nå från liften. Är du osäker på lavinfaran finns det mycket terräng öster om liftarna på båda sidor av dalen som är säker.

Här hittar du beskrivningar till 9 offpiståk i Stranda.

Till Tuvegga är det nära från liften. Och utsikten är inget att klaga på.

2. Ta med stighudarna
Offpisten i Stranda är riktigt bra, men skidåkningen blir mycket bättre om du tar med stighudarna. I Stranda är det lätt att nå riktigt fina och och toppar genom att ta liften till toppen och sedan knata en kort stäcka på hudar. Från liftsystemet når du snabbt turer som Blåfjellet, Tuvegga och Tinden.

Patchellhytta ligger precis nedanför Slogen

3. Sov i en hytta
Strandaområdet har två hyttor uppe i bergen där du kan övernatta mitt bland toppturerna för en billig peng. De drivs av norska turistföreningen, men vem som helst får bo där.
Velleseterhytta ligger nära vägen, men mitt i den pampiga Velleseterdalen. Härifrån når du bland annat den spetsiga läckerbiten Klovtinden.
Är du sugen på lite mer strapatser och äventyr ska du ta dig in till Patchellhytta. Om Velleseterhytta ligger pampigt, så ligger Patchell magiskt. Från hyttan når du på bara några timmar till toppen av Slogen, som är ett av Norges absolut vackraste berg. Det smidigaste sättet att ta sig till Patchell vintertid är att ta liften till toppen i Stranda och sedan åka ner på baksidan och hålla höjd in mot Habostadsetra. Därifrån är det en dryg halvmil in till hyttan.

Blåhornen ger fin åkning på stora ytor. Och givetvis har du fjordutsikt från toppen.

4. Gör en säker topptur
Det snöar mycket i Stranda och lavinförhållandena varierar mycket. Men det finns flera fina toppturer där du enkelt kan undgå lavinterräng, exempelvis granntopparna som Heimste och Freimste Blåhornet. Här får du 1150 höjdmeter skidåkning i fin lutning. Skogen är lite halvbökig, men ovanför trädgränsen är ytorna enorma.

Liten båt och stora fjäll öster om Storfjorden.

5. Ta färjan till hemliga grannen
Från Stranda är det en snabb resa över fjorden till Liabygda. Området, som vi på Snösäker kallar Öster om Storfjorden, ligger mellan Romsdal och Sunnmöre. Här finns många fina toppturer och bergen är ofta folktomma.

Postvägar tar en högt på våren.

6. Ta highway to heaven, typ
Runt Stranda finns det flera vägar som går ganska högt upp mot trädgränsen. Det gör säsongen lång, anmarscherna smidiga och du minimerar dina slagsmål med lokalproducerad björkskog. Tar du vägen förbi Sunnmöre Skiarena når du enkelt baksidan av Strandafjellet, men framför allt Auskjeret som är en fin topp med bra skidåkning och galna vyer.
Från Strandas liftområde är det bara tre kilometer bort till parkeringen vid Svartvatnet. Den ligger på xx meters höjd och är en utgångspunkt för turerna till Dalmannshornet och Kleivdalsfjellet. Det korta avståndet till skidorten gör det snabbt att komma iväg på tur – bra om du bara har några timmar på dig eller om du vill kombinera lift och topptur på samma dag.
En annan utgångspunkt där du snabbt tar dig upp på kalfjället är parkeringen där den historiska Postvegen passerar väg 60 nära grannbyn Hellesylt. I dalen ovanför parkeringen ligger den fina toppen Kvitegga.

På Snösäker finns 30 toppturer i området runt Stranda. Kolla in dem här.

Här hittar du en guide till områdets 9 bästa offpiståk.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.