Så här gör du Sveriges coolaste skidäventyr

Kebnekaises stora travers är bland det mest spännande du kan göra med skidor på fötterna i Sverige. Ingredienserna i denna smarriga bakelse är sprickfyllda glaciärer, branta rännor, klättring, besök på landets två högsta toppar, kamvandringar, riktigt alpina vyer och ett åk med en fallhöjd på mer än 1000 meter. Här förklarar vi hur du gör denna spännande topptur i 11 steg.

Charmiga Tarfalastugan är utgångspunkt för många spännande äventyr i Kebnekaise.

1. Utgångspunkten
Utgångspunkten för Kebnekaises stora travers är Tarfalastugan. Den ligger cirka en mil nordost om Kebnekaise Fjällstation. Här finns totalt 24 bäddar och självhushåll. Du når stugan genom att ta dig till Kiruna och vidare till Nikkaluokta med buss. Därifrån är det lite mer än två mil in till stugan. Detta kan till stora delar göras med skoter eller bandvagn.

2. Över den uppspruckna Isfallsglaciären
Första delen av uppstigningen går över Isfallsglaciären, som är den mellersta av de tre glaciärerna som ligger på Kebnekaises östsida. Glaciären har ett isfall, som säkrast passeras på dess södra sida.

Rännan upp till Halspasset är bred och ligger ovanför gruppen i bilden.

3. Halspasset = brant snöklättring
I väst övergår Isfallsglaciären i ett brant snöfält upp mot Halspasset, som ligger mellan Giebmebakti och Kebnekaises nordtopp. Snöfältet upp mot passet är brant, cirka 45 grader brant. Här åker stegjärnen och Isyxan fram för första gången. Snöfältet i sig är ett bra åk, även om det är något kort.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!