Så gör du en grön resa till Hunddalen

Några mil sydost om Narvik, precis vid den svenska gränsen, ligger charmiga Hunddalshytta. Den lilla stugan är pricken över i:et i ett av världens kanske bästa topptursområden – Narviksfjällen. Till utgångspunkten Katterat kan du bara åka tåg, så vare sig du vill eller inte måste du resa grönt.

Bergen ser ut som berg ska göra
Topparna i området är vackert vassa och ger upp mot 950 meter i fallhöjd. Ett måste är Gaphercohkka, som ger ett fint åk i lutning om till stora delar är moderat. Vyn från toppen är überpampig och härifrån har du bra utsikt över flera av de andra toppturerna i Hunddalen.

Det är ganska enkelt att göra en klimatsmart miniexpedition till Hunddalen
Så en bestigning av Gaphercohkka ger inte bara en fin tur utan även en bra överblick över alla smaskigheter i dalen. Andra klassiker i Hunddalen är Ristacohkka och toksnygga Vomtinden.

Din resa ger 0,003 kilo koldioxidutsläpp
Det är ganska enkelt att göra en klimatsmart miniexpedition till Hunddalen. Även om Narvikområdet känns långt bort för de flesta som bor i södra delarna av Sverige, gör resan med nattåget att det går relativt smidigt. Räknar du på utsläppen genererar den 135 mil långa tågresan från Stockholm ungefär 0,003 kilo koldioxid enkel väg. Du får plussa på ytterligare några gram om du reser från exempelvis Göteborg eller Malmö. Från tågstationen i Katterat är det cirka 12 kilometer att gå in till hyttan. Mycket går på en oplogad grusväg så det är lättgånget, men räkna med att det tar 3-4 timmar.

Stationen i Katterat är utgångspunkt för äventyr i Hunddalen.

Hunddalshytta är den perfekta basen
Hunddalshytta ligger precis nedanför den läckra dubbeltoppen Gaphercohkka och tillhör DNT Narvik. Stugan är obemannad och låst, vilket gör du måste ha en så kallad DNT-nyckel. Nyckel finns att låna på turistkontoret i Narvik. Hunddalshytta har 14 bäddar och är en ubetjent hytta, vilket gör att du måste ha med egen mat. Det finns täcken, så det räcker att du har med en lätt sovsäck eller lakanspåse.

Våren är bäst
Hunddalen ligger norr polcirkeln och det ger en mörk vinter som ofta är kall. Därför är våren bästa tiden för toppturer i denna del av Norge. Det nordliga läget, mycket nederbörd och att Hunddalshytta ligger 700 möh gör säsongen lång – här kan du ofta gå på topptur i maj.

Gaphercohkka är ett måste om du besöker Hunddalen.

Hunddalen är även med i vår digitala guidebok Gröna toppturer. I den tipsar vi om 90 toppturer i Skandinavien som du når med hjälp av kollektivtrafik.

På Snösäker finns beskrivningar till flera fina toppturer i Hunddalen.