Så åker du skidor utför Kebnekaise

 

Idag är det mycket svårare att åka skidor utför Sveriges högsta topp än för några år sedan. Anledningen är glaciären på Sydtoppen smält och gjort Nordtoppen till landets högsta.  Tidigare var det ganska lätt att ta sig till Sveriges högsta topp, men nu krävs det att du går längs den exponerade ryggen som förbinder de höga topparna för att komma högst. Här beskriver vi hur du tar dig hela vägen från Kebnekaise fjällstation eller Tarfalastugan hela vägen upp till Kebnekaises topp.

Kebnekaises Stopp till vänster, med Nordtoppen till höger. Fjällstationen ligger vid trädgränsen nere till vänster i bild.

Både Tarfalastugan och Kebnekasie fjällstation funkar som utgångspunkt
En bestigning av Sveriges högsta topp kan antingen börja vid Tarfalastugan eller Kebnekasie fjällstation. Det är mindre fallhöjd från Tarfala och turen över glaciären är läcker, men då missar man åket i Jökelbäcken, där snön ofta är bra och lutningen fin.

Bli medlem och få tillgång till artikeln.

Redan medlem? Logga in nedan eller här.

Som medlem på Snösäker får du tillgång till massa artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även hundratals beskrivningar till Skandinaviens bästa toppturer och offpiståk, men också de digitala kurserna Lavinskolan, Topptursskolan och Snöjägaren.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt så behöver du betala för ytterligare ett år här!

Pris: 229:-/år

Bli medlem här.