Planera säkert med Skiddagboken

82 procent av lavinolyckorna beror på den mänskliga faktorn.  Alla marknadsförare vet att människor fattar sina beslut utifrån känslor, men i den riskmiljö som bergen utgör måste vi sanera besluten från tyckande och istället basera dem på fakta. För att göra detta enklare har vi skrivit Skiddagboken.

Ta med checklistan upp på berget
Skiddagboken är tänkt som ett stöd när du planerar, genomför och utvärderar ditt offpiståk eller din topptur. Den är gjord i ett litet format, så den lätt får plats i din jackficka. En turplan i Skiddagboken består av en checklista för lavinfara och en sida där du fyller i bland annat datum, väder, lavinprognos, turkompisar, en plan a och en plan b. Det finns även utrymme för utvärdering/dagbok.

Flaggorna gör att du kan fokusera på aktuella risker
Checklistan identifierar vilka risker för lavinolyckor som kan finnas på det åk du valt att göra. Du bedömer åket utifrån olika faktorer. Sedan markerar du i checklistan om en faktor påverkar lavinfaran negativt, en så kallad röd flagga. Ett exempel: Vind är avgörande för att skapa lavinfarliga förhållanden, eftersom vinden bildar farliga flak i snön på bergssidor som ligger i lä. Har det inte blåst den senaste tiden är vind ingen negativ faktor. Har det däremot blåst mycket måste du vara observant på läsidor. Är er plan att göra ett åk som legat i lä får faktorn vind en röd flagga i checklistan.

Planeringen börjar hemma och slutar på toppen
Du börjar med att fylla i checklistan när du planerar åket hemma. Du bockar snabbt i de 19 olika rutorna för terräng, snö, väder och människa. När du sedan är på väg mot toppen fyller du på med aktuell information från berget. Slutligen, inför ditt åk, gör du en sista koll. Nu har du mycket information att gå på och kan fatta beslutet om att köra eller inte på fakta, inte på känslor.
Skiddagboken kostar 99 kronor. 

Du beställer Skiddagboken här.