Nu är bästa tiden för toppturer i norr

Strax ovanför Tarfalastugan ligger coola glaciärer.

Nu har vintern återtagit kommandot i de norra delarna av Skandinavien. De långa dagarna gör att du kan gå på tur nästan dygnet runt! Här bjuder vi på några destinationer där säsongen är skönt lång.

Kebnekaise – bäst i Sverige?
Resan till Kebnekaise är bastant, men väl på plats har du landets kanske bästa utbud av toppturer. Sen på våren är det ofta bäst att söka sig upp till Tarfaladalen och de stora glaciärerna som ligger några rejäla stavtag från Tarfalastugan. Här kan snöläget vara ett helt annat än nere runt Kebnekaise fjällstation. På Snösäker hittar du beskrivningar till 26 toppturer i Kebnekaise.

På väg upp för Kaisepakte några mil öster om Abisko.

Våren är bäst i Abisko-Björkliden-Riksgränsen
Våren är bästa säsong för att gå på toppturer mellan Abisko och Riksgränsen. Och eftersom området ligger så långt norrut är våren sen och lång – här kan du ofta få bra skidåkning en bra bit in i maj. I området finns mängder av fina toppturer och i vår digitala guidebok över området hittar du beskrivningar till 21 av dem. Du får också massa nyttig information som gör det lättare att planera din resa dit. I denna e-förare finns allt från enkla nybörjarturer till komplexa brantåk.

Luttindsrenna på Senja går att köra sent på säsongen.

Senja – som Lofoten, fast skönt glesbefolkat
När Lofoten börjar kännas överbefolkat är det många topptursentusiaster som har åker till Senja istället. Här är bergen lika vackra som på Lofoten, minst. Turerna på Senja ligger ganska koncentrerat och eftersom fjällen är relativt låga hinner du med två turer på en dag. Om du inte åker hit i maj, då går solen nästan aldrig ner…
Precis som många andra destinationer norr om polcirkeln fick Senja ett dump de första dagarna i maj.
Här kan du läsa mer om toppturerna i Senja, eller så kollar du in vår digitala guidebok över området.

Från 69 spänn – det är ju skitbilligt!
I våra digitala guideböcker, så kallade e-förare, har vi samlat de bästa toppturerna i några av Skandinaviens bästa topptursområden. I varje e-förare finns det några topptursbeskrivningar som bara finns i den aktuella e-föraren. Vi har dessutom gjort en e-förare med toppturer som du når med kollektivtrafik. Den heter Gröna toppturer.

Kolla in alla våra digitala guideböcker:
Abisko-Björkliden-Riksgränsen
Sylarna
Hemsedal
Sunnmöre Väst
Senja
Kebnekaise
Sunnmöre Öst
Gröna toppturer

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.