Därför ska du åka skidor i Norge i vinter – 9 skäl

ClosePlease login

Skidåkningen i Sverige är bra, men åker man till Norge får man världsklass. Vi på Snösäker har toppturat i Norge sedan mitten av 90-talet, så  våra skidåkarhjärtan bultar lite extra hårt för detta bergiga land. Här följer 9 skäl att åka väster ut i vinter.

1.Skidåkning med havsutsikt
Den norska västkusten har många vackra vyer som lockar besökare från hela världen. Känslan av att stå på en snöklädd topp och blicka ut över en fjord eller ett hav är speciell och ganska unik – få destinationer i världen erbjuder skidåkning med havsutsikt.

Altaområdet, Norge. Här snöar det mycket och skidåkningen sker nästan uteslutande med utsikt över hav och fjord.

2. Snömängderna
Många norska skid- och topptursområden ligger väster om den skandinaviska bergskedjan och det ger snömängder som många vintrar är de största i Europa. Vill du uppleva Japan eller Kanada på hemmaplan ska du kolla in destinationer som Myrkdalen, Röldal, Sogndal, Jölster, Sunnmöre Öst och Öster om Storfjorden.

Att resa och sova är både enkelt och tidseffektivt. Resultatet blir mer skidåkning.

3. Sovvagnarna
Det är smidigt att resa med tåg i Norge och på destinationer som Vatnahalsen, Romsdal, Oppdal, Raundalen och Myrkdalen har du i princip ski-in till tågstationerna. Norska tåg håller hög klass och vi på Snösäker (med en medellängd på 193 centimeter) är särskilt förtjusta i den väl tilltagna längden på britsarna i de norska sovvagnarna.

Sognefjellsvegen erbjuder anmarscher på 0 meter.

4. De korta anmarscherna
Det bor många människor i den norska fjällvärlden och på den norska landsbygden. Det gör att det finns vägar kors och tvärs över hela landet som i sin tur gör det enkelt att komma nära många högkvalitativa fjäll.

Skåla ger 1800 meters fallhöjd.

5. Fallhöjderna
Det går inte att sätta likhetstecken mellan stor fallhöjd och en turs kvalitet, men det är gött att köra åk som bara fortsätter och fortsätter. Störst fallhöjd hittar du på Jan Mayen, men dit är det småklurigt att ta sig. Då är det lättare att ta sig till Lyngen, Jotunheimen eller Stryn. Strax utanför Stryn hittar du Skåla, som med sina 1800 meter i fallhöjd är helt i klass med de största åken i Alperna.

T-shirt och kallsnö är ingen ovanlig kombo i Norge på våren. Här en skön majdag i Jotunheimen.

6. Vårskidåkningen
Känslan av att åka kallsnö från en hög topp och sedan avsluta dagen med en öl bland vårfåglar och nyutslagna björkar är magisk. I Norge finns stora möjligheter att uppleva detta, eftersom de stora snömängderna och fallhöjderna ger långa säsonger. I slutet av april och och början av maj öppnar dessutom de vinterstängda vägarna upp genom bergspassen. Då kan du få 0 meter anmarsch till skidåkningen, trots att det är sommar nere i dalen.

Till Vatnahalsen kommer man bara med tåg.

7. Hållplatserna
Genom att resa kollektivt minskar du ditt klimatavtryck, men du gör även resan till och från ditt resmål till ett äventyr. I Norge kryllar det av toppturer som du når med hjälp av tåg, buss och färja. Många av dessa turer börjar vid en hållplats skönt långt ut i ingenstans. Vi har gjort en digital guidebok för 101 toppturer du når med kollektivtrafik. Kolla in den här.

Charmiga Hunddalshytta.

8. Stugorna och hotellen
I Norge är det lätt att hitta bra boende i och nära fjällen. Många av dem ligger riktigt bra till för toppturer och bergsäventyr. DNT (Norges motsvarighet till STF) har ett stort nät av fjällstugor över hela landet. I många av dem (även av de obemannade) finns det möjlighet att köpa mat. Det gör att du kan färdas med lätt packning. Våra favoritboenden i de norska fjällen är:
Fjällstationen Leirvassbu: ful och stor, men med galet bra läge mitt i Jotunheimen.
Hunddalshytta: avlägsen liten stuga långt i norr med ski-in till flera fina turer.
Villa Norangdal: Charmlyx i en av Norges vackraste dalar.

Coolare upplevelse i bergen är svårt att få!

9. Norrskenskidåkningen
Att åka skidor när norrskenet dansar över himlen är en mäktig känsla. Egentligen behöver du inte korsa gränsen för att testa norrskensskidåkning, men på destinationer som Alta och Senja är den skönt lättillgänglig.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker, föreläsningar och Homeparty. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan.
Här blir du medlem på Snösäker.
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.