Natten är dagens mor

Vita ormar slingrar sig ner från toppen av Vassnestind, en fin topp i Alta-området.

Det sägs att dagarna är korta för skidåkning i Skandinavien under midvintern. Men det gäller bara för de lata, liftberoende och mörkrädda. Damma av pannlampan och lägg den i ryggsäcken. Det är få upplevelser som är så starka som att stå på en topp under en stjärnklar himmel. Kanske med en lysande fullmåne. Eller med dansande norrsken. 

Erik Studer och Johan Engebratt gör sig reda för midvinterskidåkning i norska Glomfjord.

Vad är det för pannlampor som behövs vid skidåkning i mörker? Med ett ljusflöde på 1000 lumen kommer du långt. Framförallt om himlen är molnfri och stjärnklar. Läggs månljuset till så går det faktiskt, ibland, att åka helt utan pannlampa. Allt över 1000 lumen är bonus och kan göra skidåkningen enklare och roligare vid mörkare förhållanden. Några som kan pannlampor, och som åker mycket skidor i mörker, är det nordnorska företaget Moonlight gear.

Solen på väg ner, Erik Studer på väg upp.

Norrsken är en stor bonus vid kvällskidåkning. Glöm Genarp, norra Sverige och norra Norge är perfekta platser för norrskenet. Håll koll på väderleksprognosen för stjärnklara kvällar och norrskensprognoser för aktuell information om solens aktivitet. En kväll på berget gör få besvikna.