Med skidor läng världens vackraste järnväg

Mellan Sognefjorden och högfjället norr om Hardangervidda går järnvägen Flåmsbana, som av många anses vara världens vackraste tågresa. Längs rälsen finns många fina toppturer.
Det smidigaste för att åka skidor och resa omkring i området är att ta tåget från Oslo mot Bergen och sedan hoppa av i Myrdal. Tar du nattåget från Oslo kommer du fram tidigt på morgonen.
Urshovd – högt ovanför FlåmsdalenRunt Myrdal finns flera fina turer, men den vassaste är Urshovd, som även går att göra från Vatnahalsen.
Den bästa stationen för toppturare är just Vatnahalsen. Här finns flera av de bästa toppturerna i Flåmsdalen, bland annat Bolledalen på Broknosi. En annan klassiker är Tarven, som i motsats till många andra turer runt Vatnahalsen är relativt flack.

Ski-in på riktigt vid Vatnahalsen Hotel

Här ligger även charmiga Vatnahalsen Hotel. Under 30-talet kallades Vatnahalsen för Norges St Moritz, men de senaste årtiondena har hotellet legat i skymundan och få skidåkare har hittat hit. Men under de senaste åren har en del (men inte många) toppturare hittat hit.

Klarblå himmel (nästan) på Ramnanosi.

Från Vatnahalsen går rälsen brant genom berget ner till dalbotten. Sedan flackar det ut betydligt, men bergväggarna som omger rälsen är rejält branta. Faktiskt så branta att du bara kan ta dig upp till det omgivande fjället på några ställen. Ett sådant är Håreina, där en serpentinväg leder upp till fjällgården Ryo. Härifrån är det ganska enkelt att bestiga topparna Roaldshovden och Ramnanosi, som har brutal utsikt över fjorden.

Utan öl försmäktar vi i denna dal. Vilsna skidåkare på jakt efter mikrobryggeriet Ægir i Flåm.

Flåmsbana slutar ner i Flåm. Här finns det trevliga mikrobryggerier Ægir och flera olika boendealternativ. På sommaren är byn en turistmagnet, men under skidsäsongen är det ganska lugnt. Hyr du bil (det finns bland annat elbilar att hyra) är Flåm en fin utgångspunkt för toppturer i den småhemliga Jordalen. Denna vackra dal är väldig snösäker och ligger högt, så här hittar du ofta bra snö.

Stora ytor på Blåskavlen.

Ett annat alternativ runt Flåm är det 1809 meter höga fjället Blåskavlen, som ligger ovanför grannbyn Aurland. Här går det vinteröppen väg upp till 700 meters höjd. Här får du, förutom ett fint åk, vacker utsikt över det pampiga landskapet runt Sognefjorden och hela vägen bort mot Jotunheimen och Hurrungane.

Här kan du läsa mer om toppturer runt Aurland och Flåm
Här kan du läsa mer om toppturer i Vatnahalsen
Här kan du läsa mer om toppturer i Jordalen

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker, föreläsningar och Homeparty. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan.
Här blir du medlem på Snösäker.
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.
Ett Homeparty innebär att vi kommer hem till dig och föreläser om laviner, topptur eller offpist.
Här kan du läsa mer om Homeparty.