Loktachohkka – grym topptur med egen bar och bastu

Loktachohkka är en riktigt fin topptur mellan Riksgränsen och Björkliden. Den har blivit utsedd till Sveriges bästa tur en gång i tiden. Det är att ta i, men Loktachohkkas nordsida är ett riktigt fint åk. Det ger mer än 900 meter fallhöjd i bra lutning. Men uppför behöver du inte ta all denna höjd på stighudar.

Låktatjåkko fjällstation erbjuder bar, bastu, övernattning och…

…smaskiga våfflor.

De som vill göra en bestigning med stil börjar äventyret med att åka snövessla från Björkliden, ta en våffla eller en övernattning på Låktatjåkko fjällstation för att sedan fortsätta upp på det 1404 meter höga fjället. Fjällstationen har bar, bastu, restaurang och sköna sängar, så det är verkligen ingen idé att ha bråttom.

Skidåkare från Kopparåsen på väg upp mot Loktachohkkas topp.

Från Loktachohkkas topp kör du ner mot Kopparåsen. Först österut längs en bred rygg, men cirka 1150 meter över havet håller du norrut, passerar en liten tjärn och fortsätter ner längs bäcken Raigenjira. Snart är du nere i Kopparåsen. Här stannar inte tågen längre, så härifrån krävs det biltransport tillbaka till Björkliden. Det går givetvis att bestiga Loktachohkka med utgångspunkt Kopparåsen.

Här läser du turbeskrivningen till Loktachohkkas nordsida

Kolla in vår digitala guidebok för området Abisko-Björkliden-Riksgränsen.

Här kan du läsa mer om skidåkningen i området.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker och föreläsningar. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Snöjägaren. På Snösäker finns två olika medlemskap Premium  och Premium+
Vi har även skrivit boken Toppturer i Norge. Kolla in den här.