Leirvassbu – hotellet med grymma toppturer runt knuten


Fem timmar med bil från Oslo, men ändå mitt i Jotunheimen, ligger fjällhotellet Leirvassbu. I närheten finns mängder av fina toppturer i ett spännande och alpint landskap. Här kan du bo bra och samtidigt välja och vraka bland läckra turer. Här följer 5 favoriter:

Läckra Storebjörn visar vem som bestämmer i Leirdalen.

1. Storebjörn – en norsk klassiker
Storebjörn är en av Norges absolut mest klassiska toppturer. Vägen till det 2222 meter höga fjället går genom ett vackert landskap och vyerna blir mäktigare ju högre du kommer. Från toppen har du utsikt över stora delar av Jotunheimen och hela vägen bort mot fjällmassivet Hurrungane.
Läs mer om Storebjörn

Sustingstinden är perfekt att kombinera med andra toppar området kring Leirvassbu.

2. Surtingstinden – fin kombinationstopp
Surtingstinden ligger sydväst om Leirvassbu och är lätt att kombinera med andra. Åket tillbaka ner mot Leirvassbu är bra, men bäst blir det om du från toppen kör norrut, ner mot tjärnen Tverrbyttjönne (1349 möh). När farten tar slut en bit ut på isen och det är dags att sätta på hudarna igen har du flera fina turer att välja bland, men Storebjörn, nordvästsidan på Stetind och Rundhöe ligger närmast.
Läs mer om Surtingstinden
Läs mer om Storebjörn
Läs mer om Stetind åt nordväst

Stetinds nordostsida inbjuder till sköna svängar.

3. Stetind – husberget med flera fina åk
Stetind är Leirvassbus “husberg” och från denna läckra klipptopp finns det många olika åk. Den sista biten till den 2020 meter höga toppen är brant och trixig, men tillför inte skidåkningen speciellt mycket. Därför vänder många vid förtoppen 1985 möh. Den naturliga vägen upp till toppen från Leirvassbu går från sydost, men de bästa åken hittar du åt nordväst och nordost.
Läs mer om Stetind åt nordost
Läs mer om Stetind åt nordväst
Läs mer om Rundhöe åt syd

Stora svängar på Storbrean.

4. Passet vi Sokse – läckert glaciäråk
Gillar du långa och böljande glaciäråk ska du spana in passet vid Sokse. Denna rundtur når ingen topp, men du bjuds ändå på riktigt fina utsikter och ett landskap som är väldigt alpint.
Läs mer om Passet vi Sokse.

Den sista biten in till Leirvassbu kan du trängas i en bandvagn eller ta denna vackra omväg.

5. Rundhöe – om du har klipp i steget
Från parkeringen i Leirdalen är det minst en halvmil in till Leirvassbu som inte är plogad. Hur mycket som plogas beror på snöläge och säsong. Denna sista bit in till fjällhotellet kan man antingen göra på skidor eller med någon av hotellets bandvagnar. Men är du sugen på lite skön mjölksyra finns det även möjlighet att göra en eller två toppturer längs vägen och på så sätt göra sin resedag till en topptursdito. Då börjar du med att bestiga Rundhöe från nordväst, för att sedan köra sydsidan sidan ner mot Tverrbyttbekken. Härifrån kan du antingen runda Stetind på dess norra sida på platten, eller bestiga fjället från nordväst. Från toppen kan du sedan köra ner mot Leirvassbu, antingen åt sydost eller nordost. Denna något backiga anmarsch till Leirvassbu går även att göra åt andra hållet.
Läs mer om Rundhöe åt nordväst
Läs mer om Rundhöe åt syd
Läs mer om Stetind åt nordost
Läs mer om Stetind åt nordväst

Leirvassbu erbjuder ski-in på riktigt.

Här kan du läsa mer om Leirvassbu

 

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker och föreläsningar. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Snöjägaren. På Snösäker finns två olika medlemskap Premium  och Premium+
Vi har även skrivit boken Toppturer i Norge. Kolla in den här.