Klauva – skogsåkning med havsutsikt!

Romsdal har toppturer i världsklass och när man planerar en resa till området är det lätt att man fokuserar på klassiker som Kirketaket, Finnan och Skjervan. Men vad gör man om det snöar eller är dimma? Det finns fin skogsåkning på Litlehesten och i vattenledningsgatan på Moanebba, men åket på Klauva är vassare.

Rätt dag och rätt snö för Klauva.

Klauva är mest känd för den trädlösa ränna på östsidan där du kan hitta kontrast under dagar med dimma eller snöfall. Och spricker det upp är utsikten från toppen över Molde och Romsdalsfjorden riktigt fin.
Klauva ligger i området med det magiska namnet Måndalen, 20 minuter väster om Åndalsnes. Det havsnära läget gör att det klarnar upp tidigare här jämfört med i området runt de högre topparna längre österut i Romsdal.

Kaldtindens läckra rygg.

Området är inte riktigt lika populärt som fjällen norr om fjorden, så här blir toppturerna lite mer glesbefolkade. Måndalen har många fina turer, här hittar du bland annat Gröntinden, baksidan på det mäktiga fjället Skjervan och den vackra ryggen på Kaldtinden.

Läs beskrivningen till toppturen på Klauva.

Här kan du läsa mer om Romsdal, bland annat våra 30 turbeskrivningar i området.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.