Kittelfjäll – Sverige bästa skidområde?

Är Kittelfjäll Sveriges bästa skidområde? Först gäller det att bena ut vad som behövs i ett komplett skidområde. Lättillgänglighet spelar stor roll. Till Kittelfjäll kan du ta bussen från Stockholm torsdag kväll. Lagom till att gröttallriken är tom på fredag morgon är du klar för skidåkning. Kittelfjäll ligger alltså absolut inom räckhåll som skidweekend-destination för stressade storstadsbor.


Ska vi köra efter dig? Vad då, vad menar du. Jag kör först.
Skog och puder. En vanligt kombination i Kittelfjäll.

Hur är det med offpisten i liftområdet? Med sina 420 meter i fallhöjd ligger liftsystemet i svenska toppen. Byn har bara en handfull invånare så någon Chamonixstress är inte att vänta sig i liftarna. Skidåkningen är effektiv med många raviner och mycket björkskog. Och just skogen återkommer i nästa punkt. I Kittelfjäll snöar det statistiskt ofta och mycket. Lågtryck österifrån färdas fritt tills det stöter på bergen kring Kittelfjäll. Resultatet är inte sällan ymniga snöfall med kall, fluffig snö – men även dålig sikt. Där kommer björkarna in. Trots dålig sikt är det bara att bränna på i skogen. Och skogen håller hög klass, väldigt hög klass.


På väg ner mot Norgesvängen.

Hur är det med toppturande då? Kittelfjäll och området runt om erbjuder stora mängder toppturer i hög klass. Det förmodligen mest kända och klassiska berget för topptur är Borkafjället. Här är belöningen nästan 800 fallhöjdsmeter med effektiv och rolig skidåkning. Vyerna från toppen över Marsfjällen och Kittelfjäll är hänförande. Helt enkelt en måste topp, dels för att skidåkningen är otroligt bra – men även för att det är en klassiker. Kontorsben som inte orkar släpa stighudar i 800 meter kan sikta in sig på ”Norgesvängen”. Från toppen av liftsystemet är det en kort tur på cirka 60 höjdmeter. Skidåkningen sker sedan ner på baksidan av Kittelfjäll, genom en fantastisk skog a la Kanada.


Toppen av Borkafjället. Österut är det ganska så platt, vilket gör att de östliga stormarna fastnar i Kittelfjäll och lämnar av det vita guldet.
Kristoffer Frenkel på väg ner för normalvägen av Borkafjället.

Sen finns ju också toppturerna Giemsie, Risfjället och inte långt bort även Marsfjällen. Listan kan göras lång och summa summarum är Kittelfjäll antagligen Sveriges bästa och mest kompletta skidområde (ja, det finns afterski för den som undrar) för dig som gillar lite äventyrligare skidåkning bortom pisterna.


Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.