Keipen – en välförtjänt klassiker på Senja

Himalaya, fast i Norge. Oscar Hübinette närmar sig toppen av Keipen.

Keipen är en riktig klassiker på norska Senja. Senja är Norges näst största ö (bortsett från Svalbard) och ligger mellan de mer kända destinationerna Tromsö och Lofoten. Här ligger topparna tätt mitt bland de smala fjordarna och känslan av att vara i Himalaya är inte långt borta. Bortsett från havet och fjordarna förstås, fast det känns ju ok att de finns där.

Halvvägs upp på Keipen.

Toppturen börjar på cirka 250 meter över havet och går de 150-200 höjdmetrarna genom gles björkskog. Detta gör toppturen även intressant i sämre väder när sikten är dålig. Förvisso finns det bättre skogsåkning på Senja, men detta är definitivt ett alternativ. Innan platån som tar en vidare mot toppen korsas ett kortare brantare parti, utöver det är lutningen under 30 grader på denna topptur.

Toppen bjuder på makalöst vacker utsikt.

Första delen ner från toppen är ofta vindpinad. Här kan det i vissa fall kännas bra att ha stegjärn på pjäxorna på vägen upp. Nerför, till platån, kan skidåkningen alltså vara lite sisådär. Men sen är det ofta världklassskidåkning. Åket börjar med branten som egentligen är en del av en gryta, lagom lutning för super G svängar. Sedan tar åket en över ett plattare parti för att avslutas med gles skogsåkning ner till bilen. Detta är en måste-topptur vid ett besök till Senja!

Grytan bjuder på goa svängar.
Skidåkning med Breitind, Senjas högsta berg, i bakgrunden.

 

Åket avslutas med go skogsåkning bland glesa björkar.

Här hittar du topptursbeskrivningen till Keipen.

På Snösäker finns det 17 toppturer på Senja, varav 6 av de ligger i vår e-förare.

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.