Kaskasatjåkka – åk skidor ner för Sveriges 4:e högsta berg

Kategori: Artiklar | 0

Kaskasatjåkka är med sina 2076 meter över havet Sveriges fjärde högsta berg. Den bästa utgångspunkten för att bestiga fjället är Tarfalastugan som ligger nära foten av berget. Från toppen av Kaskasatjåkka finns det två åk att välja mellan. Antingen att åka ner samma väg som du gick upp, eller ner för Lillietoppsrännan. Båda åken är till största delen sydvända.

Tarfalastugan med Lillietoppsrännan ovanför högra delen av hustaket.

Toppturen börjar från Tarfalastugan med en kilometer på flacken. Sen börjar stigningen som är snäll hela vägen upp till branten som avslutas vid ett pass mellan topparna Kaskasatjåkka och Darfalachokka. Det är vanligt att sätta skidorna på ryggsäcken uppför denna brant. Ibland är även stegjärn och isyxa bra att ha.

Sista steget upp till passet.

Från passet fortsätter toppturen med skidorna på ryggsäcken, först längs en bred kam och sedan vidare upp för ett brant och stenigt parti. Efter det flackar det ut igen och sista biten går längs Kaskasatjåkkas runda toppdel. Till toppen får du räkna med cirka 3 timmar. Härifrån väntar sedan 900 höjdmeter med skidåkning.

Samma väg ner som upp. Då får du åka skidor med vacker utsikt över Kebnekaises nord- och sydtopp.


Här hittar du topptursbeskrivningarna till Kaskasatjåkka och Lillietoppsrännan.

På snösäker.se finns det 25 topptursbeskrivningar till Kebnekaiseområdet. 7 av dem är unika för vår digitala guidebok e-förare Kebnekaise.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.