Jotunheimen – paradiset för vårskidåkning

Ett besök i Jotunheimen är ett måste för alla som gillar att gå på topptur. Här finns mängder av fina åk, läckra glaciärer och lättillgängliga 2000-meterstoppar. Bästa tid att besöka Jotunheimen på våren, då vägarna och fjällhotellen har öppnat för säsongen. Här följer 6 tips när du ska planera din resa till detta vårparadis:

När Sognefjellsvegen öppnas når man enkelt många toppturer.

1. Sognefjellsvegen är grejen sent på säsongen
Jotunheimen är stort och de flesta svenska skidåkare har närmast till de södra och östra delarna, men mest snö och den största koncentrationen av bra toppturer hittar man i de västra delarna. Det tar ungefär fem timmar att köra mellan Oslo och Spiterstulen (utgångspunkt för att bestiga Galdhöpiggen och Glittertind), så många av oss svenskar har betydligt närmare till Jotunheimen än till våra egna högsta fjäll.
Väg 55 mellan Turtagrö och Lom kallas Sognefjellsvegen och här ligger toppturerna tätt. Delar av vägen (mellan Turtagrö och Jotunheimen Fjellstue) är stängd fram till slutet av april eller början av maj. Det går att tura i området tidigare än så, men valfriheten blir större när man kan röra sig längs hela väg 55.

Bli medlem och få tillgång till artikeln.

Redan medlem? Logga in nedan eller här.

Som medlem på Snösäker får du tillgång till massa artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även hundratals beskrivningar till Skandinaviens bästa toppturer och offpiståk, men också de digitala kurserna Lavinskolan, Topptursskolan och Snöjägaren.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt så behöver du betala för ytterligare ett år här!

Pris: 229:-/år

Bli medlem här.