Jostedalen – för dig som gillar en lååång vinter

 


Jostedalen är en fyra mil lång dal som sträcker sig från Sognefjorden i söder till den stora glaciären Jostedalsbreen i norr. Här är vintrarna snörika och tillsammans med några serpentinvägar som tar dig högt upp i sidodalarna blir säsongen lång. Här kan du hitta snö i juni.

Asbjörnosi = många höjdmeter folktom cruise.

Leirdalen – ski in på riktigt
En dryg mil in i Jostedalen dalen kan du svänga västerut och snirkla dig upp till Leirdalen. När du kör ut ur skogen möts du av en mäktig vy. Från Såta i norr till Skogafjellet i söder har du en sju kilometer bred östvänd fjällsida med fallhöjder på upp mot 1250 meter. En stor fördel med Leirdalen är att du parkerar nära berget och du gör stoppsladd vid bildörren. Mycket av åkningen här har skön cruiselutning mellan 25 och 30 grader, men här finns brantare och mer komplexa åk.
I Leirdalen hittar du toppar som Asbjörnosi, Gråmerri, Gröndalseggi och den galet vackra Hesten.

Sidodalen Vigdalen har något för alla och skönt gles skog.

Vigdalen har åk i alla riktningar och vass skogsåkning
Ungefär fyra kilometer norr om Leirdalen ligger avfarten upp till nästa sidodal – Vigdalen.  Den stora fördelen med dalen är att du har toppturer i alla väderstreck. Därför hittar du nästan alltid bra åkning, oavsett väder och hur det har blåst. Dessutom finns det flera flacka åk i dalen – bra om det luriga lavinförhållanden. Och skulle du överraskas av snöfall och dålig sikt finns det fin skogsåkning i den nordvända sluttningen mellan Vårstölen och hyttan på Fivelnosi. Det mest populära åket i Vigdalen är Buskrednosi, men här hittar du även Kattöyra, Kollen och Fivelnosi.

Vangsen har enorma ytor, bra fallhöjd och vägen upp på fjället gör att du vissa år kan åka skidor här en bit in på sommaren.

Vangsen är Jostedalens bästa topptur
Ytterligare en dryg mil norrut, kan du svänga österut, upp i nästa sidodal, Vanndalen. De flesta som besöker Vanndalen gör det för att bocka av det 1757 meter höga fjället Vangsen. Turen till Vangsen är en komplett topptur: lagom brant, den har en spetsig topp och utsikten är magnifik. Vangsen har lång säsong och eftersom standardturen är nordvänd kan du ofta köra skidor här i juni. Har du tur kan du köra hela vägen upp till 1000 möh.

Här kan du läsa mer om toppturer i Jostedalen.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.