Jölster – här snöar det 2 dagar av 3

Jölster ligger mitt i ett av Europas mest nederbördsrika områden. Här har 65% av dagarna nederbörd, så en bra månad snöar det lika lika många gånger som det gör under en hel säsong i Alperna.

I Jölster hinner du flera toppar på en dag
De flesta fjällen i Jölster är lättillgängliga från väg och det finns goda förutsättningar att göra flera toppar och åk under en dag. Ett område som passar bra för dubbeltopp är Haukedalen.  Här ligger Nesfjellet och Gjerlandsheia. De har flera åk i olika riktningar, så det är lätt att hitta något som passar under rådande förhållanden.

Nesfjellet ser ut som en smält mjukglass.


Nesstölen är det perfekta fikastället

Från parkeringen vid Birkeland är det lätt att hitta skogsvägen som tar er upp till trädgränsen. Precis nedanför kalfjället ligger den lilla sätern Nesstölen. Den är placerad i dalen mellan topparna, så det är ett bra ställe att pausa mellan åken. Och här kan du ställa den tunga matsäcken och lägga den tjocka dunjackan om du inte vill släpa upp den på topparna. Nesfjellet är den naturliga toppen att börja dagen med. Oavsett vilken väg du väljer ner bestiger du fjället säkrast via sydostryggen. Väl på toppen kan ni välja att köra tillbaka samma väg, eller så tar ni den mer direkta och skyddade östvända grytan.

Snö, snö och snö. Så är det i Jölster.

På Gjerlandsheia kan du undvika lavinterräng
Gjerlandsheia är ett lite snällare fjäll och originalturen går i terräng som är flackare än 30 grader. Runt Nesstölen hittar du den finaste skogsåkningen i området. Den ligger öster om sätern, på ovansidan av skogsvägen ni gick upp. Här finns flera fina linjer ner genom skogen. Är du sugen på en rundtur kan du från toppen av Gjerlandsheia köra åt sydost, ner mot Haukedalen. Det ger ett långt och böljande åk på en fjällsida som ofta har bra snö.

Snötyngda grenar är vanligt i området.

Vassenden är en bra bas
Jölster ligger längs vägen mellan Sogndal och Stryn. Det tar 6-7 timmar att köra hit från Oslo. Ett smidigt alternativ är att ta nattbussen från Oslo och sedan hyra bil på plats. Då sparar du både tid och koldioxid. När vi besökte Jölster bodde vi i Vassenden. Här finns bra boende, matbutik och områdets liftanläggning.

Här kan du läsa mer om Jölster, bland annat våra 17 turbeskrivningar i området.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.