Jökelbäcken – här hittar du ofta bra snö i Kebnekaise

När du är i Kebnekaise blir det lätt att du fokuserar på de höga topparna, de stora åken och de snygga rännorna. Och de dagar då vädret inte matchar dina stora planer, har den charmiga fjällstationen rejäl dragningskraft. Då blir det lätt att man hamnar inomhus istället för att dra ut på fjället. Men inte långt från stationen ligger Jökelbäcken, en ganska kort tur som passar bra på vilodagar, dåligtväderdagar eller som aktivitet mellan kopparna med kaffe på fikadagarna.

Snösäker ravin
Jökelbäcken rinner genom en ravin i nord-sydlig riktning och eftersom det ofta blåser från väst i Kebnekaise hamnar mycket snö just här. På gott och ont: du kan hitta bra snö i ravinen när det är barblåst på andra ställen i massivet, men samtidigt kan läsidorna i den lilla dalen bli lavinfarliga på grund av den vindtransporterade snön.
Den sista biten upp mot toppen av Kebnetjåkka är turen flack, men samtidigt möts du av pampiga vyer över ett av Sveriges mest alpina områden.

25 digitala topptursbeskrivningar
I vår elektroniska guidebok för Kebnekaise hittar du massa matnyttig information och beskrivningar till 25 toppturer i området.
Kolla in den här.