Hemsedal – för dig som vill ha all skidåkning

Hemsedal är skidorten för dig med gott om plats i takboxen och gillar flera olika typer av skidåkning. Här finns bra piståkning, fina offpiståk, många toppturer och 15 mil längdspår. Så ska du plocka russinen ur Hemsedalskakan behöver du ta med fyra par skidor till denna sydnorska fjällpärla.

 

Längs väg 52 uppe på Hemsedalsfjellet finns goda möjligheter till riktigt bra toppturer.

För topptursskidorna
Det är i Hemsedal de norska topptursfjällen börjar. Söderut finns det mest bara skog och trötta småfjäll, men här börjar fjällen brösta upp sig och här finns många fina turer. Man kan dela in toppturerna runt Hemsedal (grovt) i tre områden: Gröndalen, Hemsedalsfjellet och området kring Nibbi/Skogshorn. Med bil går det snabbt att nå alla områdena och det brukar vara obefintliga eller korta anmarscher innan man börjar ta höjd. Detta, tillsammans med att fallhöjderna sällan överstiger 800 höjdmeter, gör det lätt att bestiga två toppar på en dag. Eller så gör man en topptur på förmiddagen och kör i backen på eftermiddagen.
Klimatet i Hemsedal är kontinentalt (kallare och inte lika snörikt som längre västerut i Norge) och därför måste man ha extra koll på väderstrecket när man väljer dagens topptur. Är det kallt och klart är det skönt att ta en tur som får mycket sol, exempelvis Nibbi eller Skogshorn. Vid blåst eller snöfall  kan det vara skönt att åka i lä. Bra förutsättningar för det brukar man hitta i skogen på toppturer som 1609 och 1480.
För att få till bra vårskidåkning krävs kalla nätter, soliga dagar och toppturer i många väderstreck. Allt det hittar du i Hemsedal och det trimmas av det generellt stabila vädret. På Snösäker hittar du beskrivningar till 19 toppturer i Hemsedal.

Hemsedals stora liftsystem ger smidig tillgång till rolig offpist.

För offpistskidorna
I Hemsedal finns det även några fina åk utanför pisterna. Det är inte riktigt La Grave-klass på dem, men har man tur med snön är Reidarskaret och Gummiskogen två av dalens finaste offpiståk. Reidarskaret kräver bra sikt, men Gummiskogen går (kanske inte helt oväntat med tanke på namnet) i skogen, så här kan man åka även om det snöar och sikten är dålig. Båda åken kräver taxi för att komma tillbaka till liftområdet. Här kan du läsa mer om Hemsedals 8 bästa offpiståk

 

Hemsedal bjuder på stora och fina pister i härliga miljöer.

För pistskidorna
I liftsystemet får man varierad skidåkning från tre olika toppar. Fallhöjden är 810 meter, det finns 20 liftar och 53 pister. Skidområdet är designat med familjen i fokus, så det finns bra skidåkning i alla svårighetsgrader. Gillar du att bränna i pisten ska du kolla in backarna runt liften Hollvin Express. Här är det brant och brett, så det finns gott om plats för dina storslalomsvängar. Om du tar Tindenheisen hela vägen till toppen kan du utnyttja nästan hela Hemsedals fallhöjd i ett långt rött åk helt utan transportsträckor.

För längdskidorna

Efter några dagar i pisten och på topptur kan det vara skönt att ta i på riktigt. Så det fjärde paret skidor du bör ha med till Hemsedal är längdskidorna. Skidor på längden är inte bara nationalsport i Norge, utan även statsreligion. Så alla norska skidorter med klass har bra längdskidåkning. Mest spår i Hemsedal hittar du i Gravset, som ligger några kilometer sydost om byn längs vägen mellan Ullsåk och Lykkja. Här finns det flera rundslingor i olika svårighetsgrader, elljusspår och värmestuga.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker, föreläsningar och Homeparty. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan.
Här blir du medlem på Snösäker.
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.
Ett Homeparty innebär att vi kommer hem till dig och föreläser om laviner, topptur eller offpist.
Här kan du läsa mer om Homeparty.