Hemsedal – för dig som vill ha all skidåkning

Hemsedal är skidorten för dig med gott om plats i takboxen och gillar flera olika typer av skidåkning. Här finns bra piståkning, fina offpiståk, många toppturer och 15 mil längdspår. Så ska du plocka russinen ur Hemsedalskakan behöver du ta med fyra par skidor till denna sydnorska fjällpärla.

 

Längs väg 52 uppe på Hemsedalsfjellet finns goda möjligheter till riktigt bra toppturer.

För topptursskidorna
Det är i Hemsedal de norska topptursfjällen börjar. Söderut finns det mest bara skog och trötta småfjäll, men här börjar fjällen brösta upp sig och här finns många fina turer. Man kan dela in toppturerna runt Hemsedal (grovt) i tre områden: Gröndalen, Hemsedalsfjellet och området kring Nibbi/Skogshorn. Med bil går det snabbt att nå alla områdena och det brukar vara obefintliga eller korta anmarscher innan man börjar ta höjd. Detta, tillsammans med att fallhöjderna sällan överstiger 800 höjdmeter, gör det lätt att bestiga två toppar på en dag. Eller så gör man en topptur på förmiddagen och kör i backen på eftermiddagen.
Klimatet i Hemsedal är kontinentalt (kallare och inte lika snörikt som längre västerut i Norge) och därför måste man ha extra koll på väderstrecket när man väljer dagens topptur. Är det kallt och klart är det skönt att ta en tur som får mycket sol, exempelvis Nibbi eller Skogshorn. Vid blåst eller snöfall  kan det vara skönt att åka i lä. Bra förutsättningar för det brukar man hitta i skogen på toppturer som 1609 och 1480.
För att få till bra vårskidåkning krävs kalla nätter, soliga dagar och toppturer i många väderstreck. Allt det hittar du i Hemsedal och det trimmas av det generellt stabila vädret. På Snösäker hittar du beskrivningar till 21 toppturer i Hemsedal.

Hemsedals stora liftsystem ger smidig tillgång till rolig offpist.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!