Här hittar du snön i påsk

Även om våren varit på rejält besök i de södra delarna av Skandinavien den senaste veckan finns det fortfarande många områden med bra snöläge. Senast i helgen snöade det på flera skidorter i Sverige.

Blå himmel och mycket snö väntar i Riksgränsen.


Åk österut i Norge, västerut i Sverige

De områden i Sverige med bäst snöläge ligger nära gränsen mot Norge. I slutet av mars tokdumpade det i området kring Riksgränsen och nu stoltserar orten med 240 centimeter snö. Det ger förutsättningar för att området, som brukar ha en riktigt lång säsong, även får det i år.
Här kan du läsa mer om offpist och toppturer i området kring Riksgränsen.

Storulvån är coola berg nära Åre.

Längre söderut, i Jämtland, finns ett område som nästan når en meter på snödjupskartan. I detta område hittar du både Storulvån och Sylarna. Här kommer du att kunna topptura länge i vår. Här kan du läsa mer om toppturerna i Storulvån och Sylarna

Stranda har 250 centimeter på toppen
I de södra och mellersta delarna av Norge har våren, generellt, tagit hårt på de mest kustnära områdena. Men fördelen med bergen på det norska Vestlandet (väster om fjällkedjan mellan Trondheim och Stavanger) är att de är höga och har stora nederbördsmängder. Det gör att du kan hitta snö om du bara tar dig en bit från havet och upp i bergen. Så även om vårsolen varit stygg närmast havet, finns det skidföre en på höjd en bit från kusten. Detta är i år väldigt lokalt, i Stranda låg snön ner till byn häromdagen och på toppen har man fortfarande 250 centimeter snö.
Här kan du läsa mer om offpist och toppturer i området kring Stranda.

Säsongen i Romsdal är lång. Även om det är lite snö nere vid fjorden finns det ofta mycket på höjd.

Stora kontraster i Romsdal
I Romsdal är det stora skillnader. Närmast fjorden har värmen tagit styggt, men även här  är snöläget bra om du kommer upp lite på höjd. Längre österut i Romsdal, uppåt Bjorli, är det mer snö än normalt.
Snösäker har 30 turbeskrivningar i Romsdal. Här kan du läsa dem.

Oscar Hübinette på väg ner från Keipen på Senja.

Hela Nordnorge har bättre snöläge än normalt
Nordnorge har fått några rejäla snöfall de senaste veckorna och i princip alla  topptursområdena uppe i norr har snödjup som överträffar normalen. Har du inte bestämt än var du firar påsk i år är Senja, Narvik, Lyngen och Glomfjord snörika alternativ.

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.