Leirvassbu – här gör du stoppsladd vid hotelldörren

Fjällstationen Leirvassbu ligger mitt bland några av Skandinaviens coolaste toppturer och nås ganska smidigt från de södra och mellersta delarna av Sverige. Detta trots att du måste åka skidor den sista biten. Eller så tar du en topptur längs vägen. Leirvassbu har länge legat lite i skuggan av hotellet i Turtagrö, men sedan 5-dagarsturen Högruta genom Jotunheimen öppnades för några år sedan har fler toppturare hittat till Leirvassbu.

Himlen runt hörnet
Från fjällstationen har du smidig access till många toppturer. Den mest kända är kanske det 2222 meter höga fjället Storebjörn, som bjuder på en läcker topp och ett långt åk över stora glaciärer. Ett annat måste är Stetind, som ligger precis bakom Leirvassbu. Sista biten upp till toppen går du utan skidor längs en lång rygg, upp till den luftiga toppen. Stetind erbjuder flera fina åk, men det bästa är nog nordvästsidan. Är du sugen på något snällare i området ska du testa Surtingstinden och Högvagltindane.
Den stora variationen på toppturer, både när det gäller svårighetsgrad och väderstreck gör att du ofta hittar en tur som passar personlig form och förhållanden.

April=högsäsong
Säsongen runt Leirvassbu brukar börja i mars och sträcka sig en bit in i maj. Sommartid går det att göra bil hela vägen fram till Leirvassbu, men under vintersäsongen är den sista halvmilen in till fjällstationen stängd. Då kan du åka bandvagn eller gå den sista biten på skidor. Är du sugen på att topptura denna sista halvmil kan du gå upp på Rundhöe, köra ner sydsidan för att sedan gå uppför Steitinds nordvästsida. Efter att ha plockat av hudarna en sista gång är det bara att plocka sydost- eller nordostsidan ner till Leirvassbu. Leirvassbu har kort säsong och vett att ta betalt. Du kan tälta utanför och betala en ganska låg tältavgift, men servicen för tältare är begränsad. Bor du på Leirvassbu finns inga möjligheter till självhushåll, utan det är mat i restaurangen som gäller.

Gå upp tidigt sista dagen
Se till att lämna Leirvassbu tidigt sista morgonen. Mellan fjällstationen och parkeringen finns flera fina toppturer, och det går att länka ihop flera olika alternativ. Är du inte mätt när du når parkeringen, finns det flera fina turer längs vägen ut genom Leirdalen. Här hittar du fina turer som Store Smörstabbtinden, Veslebreatinden och snyggingen Skagsnebb. Även om topparna ligger på runt 2000 meter når du dem snabbt, eftersom du startar på relativt hög höjd. Och det är ju alltid gött att plocka en 2000-meterstopp innan man sätter sig i bilen för att åka hemåt.

På Snösäker hittar du beskrivningar till 37 toppturer i Jotunheimen, de flesta i närheten av Leirvassbu.

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.