Här åker du skidor i maj

Precis som november är maj en skidmånad för entusiaster. På senhöst och tidig vinter jagar de mest hängivna skidåkarna de första pudersvängarna, men nu på senvåren och försommaren är jakten inriktad på vinterstänga vägar som öppnar för säsongen eller bara ren njutning. För årets sista toppturer brukar handla om sol, vårslaskig snö och skönt långa kvällar. Och med lite tur går det att hitta kallsnö högt upp på skuggiga nordsidor.
Det kan se tufft ut på bild att gå med skidorna på ryggsäcken, men det är oftast mindre bökigt när man kan ha dem på fötterna. Så när snögränsen börjar klättra uppför fjällsidorna ska du kolla efter toppturer där du når högt med lift eller bil. Här följer 7 områden där du hittar sådana toppturer.

På Strynefjellet är topparna många och fjällbjörkarna få.

Strynefjellet
Vägen över Strynefjellet (Rv 15) är mumma för skidåkare som vill jaga snö tidigt eller sent på säsongen. Den når 920 meter över havet som högst och här finns flera toppturer som har drive in även på försommaren (Sätreskarsfjellet, Midstolhyrna och Kvitenova).
När liftarna vid Stryn Sommerski öppnar tidig sommar har du även smidig tillgång till den klassiska sommartoppturen Nuken.

I Hemavan går det lätt att hitta snö, även när liftarna stängt för säsongen.

Hemavan
I Hemavan blir du som toppturare något begränsad när liftarna och Viterskalstugan stänger för säsongen. Det brukar ske i början av maj. Då blir det bökigare att ta sig till många av de toppturer som ligger i områdets nordvästra delar. Men områdets turer som ligger nära E12:an (som Ryfjället och Gemken) är fortfarande enkla att nå.

Loen Skylift ger tillgång till snö, trots att det är försommar nere vid fjorden.


Loen
Liften i Loen är öppen hela året och tar dig upp till tusen meters höjd. Så även om du har kusten nära brukar det ligga snö här uppe i maj. Bäst skidåkning får du om du först tar dig upp på Staurinibba och sedan väljer något av de åk som ligger i den enorma grytan nordost om detta fjäll. Exempel på sådana åk är Dispahyrna mot syd och Geitafjellhyrna. I Loen hittar du även Skåla, som når 1843 meter över havet. Höjden ger ofta lång säsong. Den nedre delen av Skåla har barmark på senvåren, men stigen upp till snögränsen är bra, så det går snabbt att ta sig dit

Läckra Skagsnebb når du enkelt från vägen upp genom Leirdalen.

Jotunheimen
Jotunheimen i mellersta Norge är en dröm för alla vårskidåkare. Innan vägen över Sognefjellet (Rv 55) öppnar är det enkelt att nå toppar i Leirdalen som Bukkehöe, Skagsnebb och Loftet, men när vägen är öppen kommer du även åt toppar runt Krossbu och bort mot Turtagrö. Exempel på sådana toppar är Fanaråken och Store Smörstabbtinden.

Söder om vägen över Hemsedalsfjellet finns det många lättillgängliga toppturer.

Hemsedalsfjellet
Längs vägen över Hemsedalsfjellet (Rv 52) finns flera toppturer som är lätta att nå från vägen. Den når över 1100 meter över havet som mest, så här ligger snön länge. Säsongen brukar vara lång på turer söder om vägen , så kolla in fjäll som 1609, 1417 och Storbottskarvet.

Det går att nå Hurrunganes branta toppar hela säsongen, men när alla vägar skottats fram i maj blir det lättare. .

Hurrungane
Långt västerut i nationalparken Jotunheimen ligger det alpina massivet Hurrungane. Du når mycket av skidåkningen i området hela säsongen eftersom vägen upp till Turtagrö (880 möh) plogas hela vintern. Men många av fjällen i området blir lättare att ta sig till när Tindevegen och Sognefjellsvegen öppnar i maj. Då blir anmarscherna till fjäll som Store Ringstind, Steindalsnosi och Lauvnostind betydligt kortare.

I maj är det fortfarande högsäsong i skidorterna runt Riksgränsen.

Riksgränsen
Att dra till Riksgränsen i maj är en populär säsongsavslutning bland svenska skidåkare. Liftarna stänger först i slutet av månaden, så det är smidigt att kombinera skidåkning med toppturer. På fjäll som Kaisepakte, Loktachohkka och Vassechohkka kan du dra på topptur efter att badsäsongen startat i södra Sverige.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker och föreläsningar. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan. På Snösäker finns två olika medlemskap
 Premium  och Premium+
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.
Vi har även skrivit boken Toppturer i Norge. Kolla in den här.