Flåmsbana – världens vackraste skidresa?

Mellan Sognefjorden och högfjället norr om Hardangervidda går järnvägen Flåmsbana, som av många anses vara världens vackraste tågresa. Längs rälsen finns pampiga vyer och många fina toppturer.

Det smidigaste för att åka skidor och resa omkring i området är att ta tåget från Oslo mot Bergen och sedan hoppa av i Myrdal. Tar du nattåget från Oslo kommer du fram tidigt på morgonen. Runt Myrdal finns flera fina turer, men den vassaste är Urdshovd, som även går att göra från Vatnahalsen.

 

Vatnahalsen Hotel med Tarven i bakgrunden.

Den bästa stationen för toppturare är just Vatnahalsen. Här finns flera av de bästa toppturerna i Flåmsdalen, bland annat Bolledalen på Broknosi. Och här ligger även charmiga Vatnahalsen Hotel.
Från Vatnahalsen går rälsen brant genom berget ner till dalbotten. Sedan flackar det ut betydligt, men bergväggarna som omger rälsen är rejält branta. Faktiskt så branta att du bara kan ta dig upp till det omgivande fjället på några ställen.

Högt ovanför Flåmsdalen.

 Men vid Håreina, den sista stationen innan Flåm, finns en serpentinväg leder upp till fjällgården Ryo. Därifrån är det ganska enkelt att bestiga topparna Roaldshovden och Ramnanosi, som har brutal utsikt över fjorden.

Nära toppen av Ramnanosi med fjorden som kuliss.

Flåmsbana slutar ner i Flåm. Där finns ett trevligt mikrobryggeri och flera olika boendealternativ. På sommaren är byn en turistmagnet, men under skidsäsongen är det ganska lugnt.

På väg ner från Katl i Jordalen.

Hyr du bil i Flåm (det finns bland annat elbilar att hyra) är byn en fin utgångspunkt för toppturer i den småhemliga Jordalen. Denna vackra dal är väldig snösäker och ligger högt, så här hittar du ofta bra snö. Här finns även skogsåkning om det är dålig sikt eller att det snöar:

Flera av fjällen runt Aurland ger fin utsikt över fjorden och hela vägen bort mot Jotunheimen och Hurrungane.

Ett annat alternativ runt Flåm är det 1809 meter höga fjället Blåskavlen, som ligger ovanför grannbyn Aurland. Här går det vinteröppen väg upp till 700 meters höjd. Här får du, förutom ett fint åk, vacker utsikt över det pampiga landskapet runt Sognefjorden och hela vägen bort mot Jotunheimen och Hurrungane.

Här kan du läsa mer om toppturer runt Aurland och Flåm

Här kan du läsa mer om toppturer i Vatnahalsen

Här kan du läsa mer om toppturer i Jordalen

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker och föreläsningar. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan. På Snösäker finns två olika medlemskap
 Premium  och Premium+
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.
Vi har även skrivit boken Toppturer i Norge. Kolla in den här.