En halv säsong är bättre än ingen säsong, men nästa blir den bästa

Det var början av maj och en väldig grönskas rika dräkt hade redan smyckat dal och ängar. Vi satt i stugan Skålabu på toppen av det 1843 meter höga berget Skåla, mittemellan Stryn och Jostedalsbreen, och spanade ner mot Lovatnet. Ner till den turkosa sjön var det nästan två vertikala kilometer. Därnere var det inte vår längre – det var sommar. Dagen innan hade det varit 12 grader varmt på 1000 meters höjd och den kommande veckans högtryck skulle vara spiken i kistan för den säsongen 2019. Så även om fjället med Norges största fallhöjd bjöd på ett fint åk, var det med en känsla av sorg som vi gled ner mot den för tidiga sommaren.
I år är förhållandena de omvända: det är mycket snö i fjällen och i förra veckan stängde vägen till Stryn på grund av snöstorm.

Det kommer något gott ur detta
Men det går inte att tycka synd om oss. I en värld där människor dör som flugor och sitter i karantän ska man inte gnälla över en skidsäsong som tvärnitade i slutet av mars och bara blev halv.

Vi på Snösäker hoppas att det kommer något gott ur det här. Att fler slutar att gå över ån för att hämta vatten och istället upptäcker de fantastiska skandinaviska fjällen. Att fler sätter säkerheten först och förstår att skidåkning inte behöver vara extrem för att vara bra, utan att det handlar om att få stora upplevelser i stor natur.
Nu är skidorna undanställda för den här säsongen och vi på Snösäker går in i vår produktionsfas. Vi kommer att dra ner på uppdateringarna av sajten, men bakom kulisserna kör vi på högvarv. Turbeskrivningar och artiklar ska skrivas, nya funktioner testas och ett nytt utseende ska spikas. Allt för att nästa vinter ska bli den bästa.

Glad sommar!

Rikard och Fredrik

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker, föreläsningar och Homeparty. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan.
Här blir du medlem på Snösäker.
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.
Ett Homeparty innebär att vi kommer hem till dig och föreläser om laviner, topptur eller offpist.
Här kan du läsa mer om Homeparty.