1483 meter höga Eidskyrka ligger långt söderut på norska Sunnmöre och är ett av de största massiven i området. Detta är med rätta ett populärt fjäll och här förklarar vi varför:
1. Eidskyrkja får mycket snö
Eidskyrkja ligger i ett område mellan Stryn och Volda som ofta får väldigt mycket snö. De stora snömängderna tillsammans med den relativt höga höjden ger en lång säsong.
2. Massivet har åk i många väderstreck
Eftersom det finns åk i flera olika väderstreck har du ofta chans att hitta bra snö. En kall vinterdag kan det vara skönt att hålla sig på den soliga sydsidan, medan du i den skuggiga frysbox som glaciären på nordsidan utgör kan hitta kallsnö förvånade sent på säsongen.
Det finns några branta åk, men de flesta ligger runt 30 grader.

3. Ytorna är enorma
Även om Eidskyrkja är poppis finns det stora ytor att sprida ut sig på. Det gör att du kan hitta ospårade ytor långt efter snöfall.
4. Vyerna är magiska
Från topparna i massivet har du riktigt fin utsikt. Långt under fötterna ligger fjorden och bortom den hela det spetsiga Sunnmöre. Lite längre söderut tar de högre, men mer pluffsiga topparna runt Stryn över vyn. Har du riktigt klart väder kan du se ända bort till den karaktäristiska toppen Lodalskåpa, som sticker rakt upp ur den enorma glaciären Jostedalsbreen.

5. Du har chans till dubbeltopp
Om du är sugen på en rejäl dag på skidor kan du relativt enkelt bestiga Eidskyrkja via sydostryggen, åka halvvägs ner för att sedan huda upp på grannfjället Sunndalsnipa. På så sätt får du ihop dryga 1700 höjdmeter åkning utför.
6. Väg upp till trädgränsen
Vägen upp till Skinnviksätra på 350 möh gör att du slipper fightas med skog och att du kan ta på skidorna vid parkeringen även i maj. Vägen på sydsidan når lika högt, men här går både träd- och snögränsen högre.
Här kan du läsa mer om toppturerna i Eidskyrkja-massivet:
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.