Detta är Norges bästa skogsåk

FIn skogsåkning ner från Svarteholten.

Många fjäll i Norge betas fortfarande och det gör att skogen på dessa berg kan vara skönt gles. Kanske inte som i schweiziska Bruson, men nästan. Dessutom får de västra delarna av Norge mycket mer snö än Alperna, så chansen till sköna dagar bland träden är stor. Här följer en skapligt subjektiv lista över våra favoritåk bland norska björkar:

1. Moanebba, Romsdal
Moanebba i Romsdal finns en bred rörgata i skogen som är perfekt att köra en dag när det snöar mycket. Och skulle det klarna upp är det lätt att göra en säker bestigning av toppen. Då får du magisk utsikt över Vengetindane, Kirketaket och fjorden.

2. Svarteholten, Sogndal
Sogndal är lite av en skogsåkningskändis, vilket innebär att fler än lokala dudes/dudettes känner till var träden står bäst. Riktigt vasst är det nordvända åket från toppen av Svarteholten och vidare ner mot parkeringen i Gunvordalen.

Kass sushi, men fin skogsåkning i Alta. Och löjligt lite folk.

3. Hokkaido-skogen, Alta
Vill du inte slösa ett ton koldioxid på att testa skogsåkningen i Japan ska du kolla in Hokkaido-skogen på Storelvtinden utanför folktomma Alta. Och lättar molnen åker du skidor med utsikt över fjorden. Då spelar det ingen roll att sushin i Japan är bättre än den i Alta.

4. 1609, Hemsedal
1609 är inte bara året då kung Karl lX drabbades av hjärnblödning, det är även en topp i Hemsedal. Och vill du inte trängas med neongutterna i Gummiskogen borta vid liftsystemet när det snöar ska du kolla in skogen nedanför 1609 uppe på Hemsedalsfjället.

 

Jonas Mellby gräver diken på Eggjane.

5. Eggjane, Myrkdalen
En dryg mil åt sydost från Myrkdalen hittar du fin och gles skog på Eggjane. Den kilometerlånga anmarschen längs skogsvägen in mot Haugstölen går ganska snabbt – om det inte har snöat en halvmeter. Och det sker max en gång i veckan i bergen runt puderhålan Myrkdalen.

6. Veirahaldet, Sunnmöre Väst

På Sunnmöre krävs det att man letar lite för att hitta riktigt bra skogsåkning. Kräksnöar det är det lätt att dra till Stranda och köpa ett dagskort. Är du sugen på att gå på hudar är nedre delen av Veirahaldet (ner åt nordväst) ett roligt åk. Då är det bäst att parkera vid Myklebust och hitta en skön linje mellan granplanteringarna och över ängarna söder om Myklebustelva.

7. Kollen, Jostedalen
Den glesa skogen på Fivelnosi och Kollen i Vigdalen (sidodal till Jostedalen) bjuder på fina puderupplevelser när det snöar. Skogssidan är bara ett par hundra höjdmeter hög, så här får du räkna med att köra några vändor.

 

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.