Därför ska du åka till Stryn

De senaste två åren har vi på Snösäker avslutat skidsäsongen i Stryn och precis som andra gånger vi varit där har vi undrat samma sak – var är skidåkarna?

Trots de senaste årens toppturstrend verkar få skidåkare hitta till Stryn. En anledning är att området ligger mittemellan kändisarna Sunnmöre och Sogndal, en annan att det aldrig funnits någon vettig guidebok och en tredje att byn ligger i en glesbefolkad del av Norge –  det finns ingen skidåkarvänlig stad i närheten. Men även du som inte är folkskygg ska kolla in Stryn. Här följer 6 skäl att planera in en resa dit kommande säsong:

Loen skylift är Norges svar på franska Aiguille du Midi – fast här belönas du även med sjö- och fjordutsikt.

1. Ny kabinbana ger nya möjligheter
Den nya kabinbanan i Loen en dryg mil utanför Stryn har öppnat möjligheten att lätt nå en handfull toppar högt ovanför den lilla byn. Liften har öppet året runt, så finns det snö är det bara att köra. Vassaste åket du når från kabinen är nog Geitafjellhyrnas förtopp, där du belönas med 900 meter fallhöjd ovanför trädgränsen.

2. Många fina toppturer
Området kring Stryn har många toppturer och även om de inte ligger lika tätt som hos de kända grannarna Sogndal och Sunnmöre håller de flesta av dem riktigt hög klass. Under sommaren har vi uppdaterat Snösäker med ytterligare turbeskrivningar i Stryn. Nu hittar du beskrivningar till 27 av dem på sajten.

På 1800 meters höjd finns det två DNT-boenden. Det runda stentornet är ett av dem.

3. Skandinaviens största toppturer
Runt Stryn finns de åk i Skandinavien med störst fallhöjder. Här hittar du Skåla och Storskedsfjell, som båda har runt 1800 meter i fallhöjd. Det ger så där sköna långa åk som bara fortsätter och fortsätter. På toppen av Skåla kan du även övernatta i någon av hyttorna som står på toppen.

Det finns få ställen där vinter och vår möts på samma sätt som i Stryn.

4. Riktigt fin vårskidåkning 
Alla säsonger har sin tjusning i Stryn, men våren får nog anses som den bästa. Då är dagarna tillräckligt långa för att hinna med de riktigt stora åken och det går fortfarande att hitta kallsnö på höjd. Området har åk i många väderstreck och det gör det lätt att hitta åk där snön är bra.

Midstolhyrna – 1149 höjdmeter ovanför trädgränsen och 1 höjdmeter nedanför.

5. Riksveg 15 ger lång säsong
Vägen över Strynfjellet är öppen hela året och mellan senhöst och midsommar ger det smidig tillgång till många fina turer. Längst upp i dalen, på 900 meters höjd vid den översta tunneln, finns en parkeringsplats som gjord för skidåkare. Här har du ski-in till Sätreskarsfjellet och Kvitenova. Lite längre ner i dalen, vid nästa tunnelmynning, hittar du en av områdets mest klassiska toppturer – Midstolhyrna. Här får du 1150 höjdmeter storslalom på glaciär och i pampiga hang. 1149 av dessa höjdmeter är ovanför trädgränsen.

Loen Skylift ger 1000 höjdmeter liftbonus för dig som är slö.

6. Stryn är paradiset för slöisar
Stryn har tre olika liftområden där du kan lifta med liften en bit och slippa att slita onödigt mycket på stighudarna. Det nyaste tillskotten är Loen Skylift (ovan), men mest känd för oss svenskar är är antagligen Stryn Sommerski. Anläggningen ligger vid glaciären Tystigbreen högt upp i dalen och även om du inte kan köra skidor här hela sommaren förlänger den ändå skidåret en bra bit in i badsäsongen. Från liften når du ganska lätt det 1833 meter höga fjället Nuken, som ger 1100 höjmeter ner till dalstationen igen. Stryn Vinterski ligger precis ovanför byn och är mindre känt än sin kusin längre upp i dalen. Anläggningen har ett par liftar och runt 650 meter i fallhöjd. Liften gör det lätt att nå toppar som Sölverget, Gryta och Kragefjellet.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.