Därför är skidåkningen bäst på våren

 


När vårsolen värmer är det helt fel tillfälle att ställa undan skidorna – för det är nu skidåkningen är som bäst. Här följer 7 skäl till varför du ska älska våren:

1. Snön är säkrare
På våren är snön ofta säkrare än under vintern. Orsaken är att snötäcket många gånger värmts upp och luriga lager därmed försvunnit. Men glöm inte att när solen värmer så kan risken för blöta lössnölaviner öka. Så fortsätt att läsa lavinprognosen, även om det står april i kalendern.

2. Du får åka slush
Känslan av köra storslalom på nytinad skare är riktigt skön och det är lätt att känna sig som en världsmästare. Tricket är att inte låta solen tina snön för mycket – det räcker med ett par centimeter. Läs Så sätter du det perfekta våråket om du vill lära dig vårskidåkningens ädla konst.

Ingen dunjacka på toppen om du turar på rätt vårdag.

3. Du kan campa utan att frysa ihjäl
Att tälta ger skidäventyret extra krydda och så blir man mer flexibel – man kan skippa att boka boende och bara dra dit snön är bäst. Det är ofta ganska bistert att campa mitt i vintern, men att slå upp tältet bland vårfåglar på en framtinad gräsplätt i april kan vara rena lyxen.

4. Dagarna är långa
På våren är dagarna långa och det gör att du hinner plocka både två och tre toppar under samma dag. Dessutom kan få till en eftrermiddagstopp om vädret sätter käppar i hjulen på morgonen.

Sunnmörsalperna är ett bra ställe för vårskidåkning.

5. Det är skönare väder
Vädret på våren är generellt stabilare och temperaturerna mer humana än på vintern. Och med lite flyt får du äta lunch i t-shirt.

6. Vägarna upp på fjället öppnar
Runt påsk brukar norrmännen skotta fram en del av de vinterstängda vägarna upp till sätrarna. Det gör att man slipper många sega anmarscher. Men de vinterstängda vägar man helst vill åt, de över fjället, får man ofta vänta lite längre på. De brukar bli framskottade först i slutet av april eller i början av maj.

Glest i demonstrationstågen när Rikard Andreasson firar första maj på Bläja.

7. Du kan hitta lössnö – även i maj
Det som är coolt med skidåkning på våren är att du kan hitta kallsnö, trots att du befinner dig i maj. Det handlar bara om att leta på skyddade nord- och nordostsidor som ligger högt. Där kan du hitta lössnö, trots att badsäsongen börjar närma sig i södra delarna av landet.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker, föreläsningar och Homeparty. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan.
Här blir du medlem på Snösäker.
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.