Bästa åken i Vatnahalsen – vinterns hetaste destination

Från att vara helt okänd har Vatnahalsen på bara några år vuxit till topptursdestinationen på allas läppar. I vinter har till och med Black Diamond släppt en film som är inspelad i skidorten. Vatnahalsen når du bara med tåg, men du gör det enkelt genom att åka till Myrdal från antingen Oslo eller Bergen. Vid stationen tar du på dig skidorna eller byter till Flåmsbana för att ta dig den sista kilometern ner till hotellet i Vatnahalsen. Det är det enda boendet i området och den naturliga utgångspunkten för många av toppturerna i området. Skidåkningen runt Vatnahalsen är varierat lekfullt, där branter, klippor, smårännor och lite flackare partier avlöser varandra i ett skönt flöde. Det påminner om att åka skidor i Riksgränsen, men allt är mycket större. Vatnahalsen har många fina toppturer, men här följer tre favoriter.

Vatnahalsen hotel ligger ski in topptur out.

Broknosi via Bolledalen
I den skyddade Bolledalen har du goda chanser att hitta bra snö. Som många andra åk i området är Bolledalen varierad. Här inleds åkningen brant, för att sedan flacka ut på stora snöfält innan den avslutas i en skön ränna.

Tarven

Tarven är den topptur med utgångspunkt hotellet som ger bäst fallhöjd. Turen ger 940 höjdmeter i måttlig lutning. Detta är ett bra val om det är luriga förhållanden i det annars ganska branta Vatnahalsen. På baksidan av Tarven finns ett långt åk där du kan köra hela vägen från toppen, ner till Flåmsdalen. Du får nästan 1500 höjdmeter utför, men eftersom du börjar gå på 800 meters höjd sparar du 700.

Mäktig utsikt över Flåmsdalen på väg ner för Urshovd.

Urshovd
Urshovd är inte bara ett av Vatnahalsens bästa åk, det har också den finaste utsikten. Här kan du blicka ut över Hardangervidda, Sognefjorden och Flåmsdalen. Från hotellet ser Urshovd ointagligt ut, men det går att snirkla sig upp bland några spännande branter och ramper.

Här läser du mer om skidåkning och toppturer runt Vatnahalsen.