Aurland – de närmaste riktiga fjällen

Håller du på att planera vinterns skidhelger, vill ha rejäla berg, bra toppturer och fjordutsikt, men inte vill krångla med färja och och sitta fängelselänge i bilen? Då ska du kolla in bergen runt Aurland och Flåm.

Genom världens näst längsta tunnel
För de flesta som bor i södra Sverige är bergen runt Aurland och Flåm de första berg med rejäla fallhöjder som du når om du reser norrut. Här hittar du toppar som är högre än 1800 meter och från flera av dem har du utsikt över Sognefjorden. Du tar dig till området genom att köra över Hemsedalsfjället och sedan genom fjället via världens näst längsta biltunnel – Lærdalstunneln.

Smidig anmarsch även mitt i vintern
I området finns flera vägar som når högt upp på fjällen och det gör att du slipper att slåss med ilsken björkskog. Istället kan du ägna dina dagar i området åt storslalom i högfjällsterräng.

Många boenden att välja mellan
Sommartid är området en turistmagnet men på vintern och våren är det betydligt lugnare. Så det finns många olika övernattningsmöjligheter att välja mellan.

Nära till flera pärlor
Det finns många spännande skidområden i närheten av Aurland/Flåm. Längs vägen mot Voss hittar du puderhålorna Myrkdalen och Jordalen, som du når på mellan en halvtimme och trekvart. Även mytomspunna Raundalen ligger på bekvämt dagstursavstånd. Och är du på riktigt äventyr tar du tåget upp till Vatnahalsen över dan och gör någon av turerna där.

På Snösäker hittar du beskrivningar till nio toppturer i området.

Här kan du läsa mer om Aurland/Flåm