Är Slogen Norges snyggaste skidberg?

Slogens östsida får alla skidåkare att dregla.

Från många håll verkar det pyramidformade berget Slogen ointagligt ut. Och det är nog inte många som tänker på skidåkning när de ser fjället från Norangsfjorden – här är det stup i princip hela vägen mellan toppen och fjorden.
Men på östsida av det 1564 meter höga berget finns en brant sluttning som är ett av Norges finaste åk.

3 olika vägar till toppen
Det finns vägar att nå toppen, men vintertid är varianten från Urke oftast den smidigaste. (Länk). Du kan även gå via Habostaddalen från Stranda, men då får du en väldigt lång dag med en del skidåkning på platten. Men detta är ett bra alternativ om du vill övernatta i Patchellhytta och stanna i området runt Slogen för att plocka några fler toppar.
Det kortaste, men brantaste alternativet, är via Skylstadbrekka. Den passar bäst på våren, när snön dragit sig tillbaka en bit upp i skogen.

Mot Norangsfjorden ser Slogen ganska ilsket ut.

Ditt livs åk?
Den lättaste vägen upp till toppen går via den östra ryggen, men det bästa åket tillbaka ner går norr om östryggen, ner mot sjön 972. Detta åk är svagt skålformat, någon passage är uppåt 40 grader brant och här samlas ofta bra snö. Så vänta med att plocka Slogen till en dag då du vet att snön är bra och sitter som den ska – då kan du få ditt livs åk.

Slogen ligger i Sunnmøre Öst. I detta område har vi totalt 30 turbeskrivningar.
I närheten ligger även Stranda, som är en av Skandinaviens absolut bästa offpistområden.
I vår offpistguide för Stranda presenterar vi 9 olika åk.

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över flera hundra beskrivningar till toppturer i Skandinavien.