Är Duolbagorni Sveriges coolaste topptur?

_MG_4558
Duolbagorni sett från Kebnekaise fjällstation.

Sverige har många fina toppturer, men är du ute efter ett komplett skidåkar-cv är åket utför Kratern på Duolbagorni i Kebnekaise ett måste. Duolbagorni är den enda svenska topptur som fått stå modell för ett eget frimärke, ungefär som kungen och Zlatan. Modellandet är befogat – Duolbagorni ser ut som berg ska göra: en bastant bas, branta väggar och en snöklädd topp.

Det som krävs är en kort firning ner i topprännan, sedan är det brant men inte extrem skidåkning hela vägen ner till dalen.

När du betraktar fjället på avstånd ser det åkbart ut, men inte självklart. Det gör att  du som skidåkare spontant börjar leta linjer. Du funderar kring om det går att länka rännan i toppen på sydostsidan med snöfältet nedanför, för att sedan snirkla vidare mot dalen via den smala utloppsrännan. Och visst går det att åka Duolbagornis sydostsida. Det som krävs är en kort firning ner i topprännan, sedan är det brant men inte extrem skidåkning hela vägen ner till dalen.


_33B0655
Åket via grytan kräver en firning från toppen.

Funkar även för dig med höjdskräck
Även om du känner att firning med skidor på ryggsäcken inte är din grej kan du utan större svårigheter ta dig upp på toppen och njuta av utsikten över Kebnekaise. Från fjällstationen följer du Västra leden upp mot Kebnekaise halvvägs. Uppe i passet mellan Duolbagorni och Vierranvarri viker de som ska bestiga Kebnekaise åt nordväst, medan de som ska upp på Duolbagorni skidar åt sydost. Vill ni inte åka Kratern är denna uppstigningsled ett bra åk tillbaka ner till dalen.


Läs mer om Duolbagorni här.
Läs mer om åket i Duolbagornis krater här.

Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, sajten Snösäker.se och föreläsningar/homepartyn.