Är detta Skandinaviens hemligaste topptursområde?

Inte långt ifrån topptursgiganterna Sunnmöre och Romsdal ligger ett område som har hamnat skönt i skuggan av sina berömda grannar. Trots att turerna är både många, snösäkra och lättillgängliga har du ofta fjället för dig själv. Järv, kungsörn och havsörn hjälper till att förstärka känslan av vildmark. Området, som ligger runt byarna Stordal och Valldal, har vi på Snösäker har valt att kalla Öster om Storfjorden.

En undangömd dal i Alperna? Nope – bara på rätt sida av fjorden.

Bergen på den här sidan fjorden är inte lika spetsiga som de i Sunnmöre, utan känns mer som inbjudande mjukglassar. Längs fjorden och upp i dalarna går vägar som gör det lätt att ta sig till utgångspunkten för många av toppturerna. Här faller ett normalår 3000-4000 millimeter nederbörd och det ger väldigt snörika vintrar. Jämfört med Sverige har Stockholm 539 mm/år, Blöteborg 776 mm/år och det svenska pudermekkat Åre 900 mm/år.

Bli medlem och få tillgång till artikeln.

Redan medlem? Logga in nedan eller här.

Som medlem på Snösäker får du tillgång till massa artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även hundratals beskrivningar till Skandinaviens bästa toppturer och offpiståk, men också de digitala kurserna Lavinskolan, Topptursskolan och Snöjägaren.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt så behöver du betala för ytterligare ett år här!

Pris: 229:-/år

Bli medlem här.