Alaska ligger 35 mil från Oslo

Kollar du skidfilm från Alaska verkar det finnas hur många coola berg som helst. Så där 40-45 grader branta maränger med lite coola ryggar som du kan trixa på. Känns Alaska långt bort, dyrt, koldioxidpuckat, helikoptertätt och lite väl mycket hajfajv ska du kolla in Litledalshornet. Berget är minst lika snyggt som topparna i Alaska och ligger 35 mil från Oslo, men de enda som får flyga här är havsörnar.

Snabb och effektiv bestigning
Precis vid Hjörundfjorden i norska Sunnmöre ligger Säbö. Den lilla byn omgärdas av fina skidberg och på promenadavstånd hittar du Litledalshornet. För att vara ett så pass stort och brant berg är bestigningen ganska snabb och rakt på. Den första biten upp till trädgränsen går på en bred stig, sedan kan du göra några rejält höjdvinnande slag innan det brantar till och de är dags att sätta skidorna på ryggsäcken. Den sista delen går längs en rygg där du har pampig utsikt över Hjörundfjorden och megakända toppar som Slogen och Jakta.

Utsikten från toppryggen mot Säbö är pampig. Kändisarna Slogen till vänster och Jakta till höger.

Grymma granntoppar
Litledalshornet är upp mot 45 grader brant  på sina ställen i fallinjen, så åket kräver stabila förhållanden. Om du uppe vid trädgränsen märker att du inte har snön på din sida har du inte gjort anmarschen förgäves – det finns flera fina turer i Litledalen som är flackare. En sådan tur är Högrestind. Att gå hela vägen till toppen kräver klättring, men åket ner från östryggen är fint. Bara en liten del av detta åk går i terräng brantare än 30 grader.

Baksidan på Grötdalstindarne är ett bra alternativ om snön är lurig.

En annan fin topptur är östsidan av Grötdalstindarne. Den stora grytan på baksidan är skyddad och här hittar du ofta fin snö. Den sista biten upp till toppen av Grötdalstindarna brantar det till, men kör du från 1150 möh får du ett superfint cruise-åk.

Säbö ligger 35 mil från Oslo och i den lilla byn finns både butik, camping och hotell.
Hit kan du ta dig med både buss och bil.

Här kan du läsa mer om Litledalshornet
Kolla in östsidan Grötdalstindarne
Här kan du läsa mer om Högrestind

Litledalshornet ligger på Sunnmöre Väst. Snösäker finns beskrivningar till 41 toppturer i området. Kolla in dem här.

Vi har även gjort en digital guidebok över området.  Check it out!

 

<strong>Om Snösäker</strong>
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.