6 klimatsmarta skidäventyr i Sverige

Det finns massa fina skidäventyr på hemmaplan som kan stämplas som klimatsmarta. Här beskriver vi sex klimatsmarta skidresor med tåg som du kan göra i vinter. Eftersom du sover och reser samtidigt när du åker tåg är detta sätt att resa både effektivt och klimatsmart.

Abiskoalperna bjuder på ganska så stora åk.

Abisko – Sveriges enda alper?
På senare år har Abisko gått från ett halvtrött fjällvandrarställe till berömd norrskensdestination. Varje vinter kommer turister från hela världen till den lilla byn vid Torne träsk för att beskåda detta läckra ljusfenomen. Men även för oss som gillar skidåkning finns det en hel del spännande att göra. På fjället Njulla finns en lift och bra offpistmöjligheter. På toppen ligger Aurora Sky Station, en anläggning som specialiserat sig på norrskensturism. I restaurangen kan du tina upp med en kopp kaffe eller äta en bra middag. Från toppen av liften når du lätt Njullas huvudtopp och Slåttatjåkka, men det krävs stighudar.
De med mer äventyr i blodet tar med sig tältet och beger sig till Abiskoalperna, ett massiv med flera fina toppturer, en dryg mil på platten från Abisko. Här finns ett gäng fina toppturer, men Tjåmuhas östsida brukar få högst betyg bland skidåkare.
På Snösäker finns beskrivningar till 21 toppturer och 5 offpiståk i området kring Abisko.

Från toppen av Kaskasatjåkka, Sveriges 4:e högsta berg, är utsikten härlig över Kebnekaise och alla glaciärer.

Kebnekaise – Sveriges bästa turområde
I Kebnekaiseområdet finns några av de bästa toppturerna i Sverige, allt kryddat med sprickfyllda glaciärer och branta bergväggar. Och här finns Doulbagorni, som kanske är den coolaste toppturen vi har i Sverige. En annan fin tur är  Kebnekaises stora travers. Med tåg till Kiruna och vidare med buss till Nikkaluokta är det enkelt att ta sig till starten av äventyret. Från Nikkaluokta är det sedan möjligt att på olika sätt beta av de 20 kilometerna in till Kebnekaise fjällstation. Kolla in Skitouring Scandinavias riktigt häftiga klimatsmarta resa till området, där man tolkar efter hundar in till Kebnekaise fjällstation.
På Snösäker finns beskrivningar till 27 toppturer i Kebnekaiseområdet.

Storulvån är coola berg nära Åre.

Storulvån – lättrest till Jämtländskt turområde
Längs vägen in mot fjällstationen Storulvån  i Jämtland ligger flera fina topptursfjäll. Det är inte drive in med tåget till dessa turer, men det är bara en kort bussresa upp från järnvägen som går mellan Östersund och Trondheim, så hit är det lätt att resa klimatsmart. Det är vanligast att topptura på något av fjällen Storsnasen, Tväråklumparna och Getryggen, men här finns fler fjäll och många varianter. Ni kan antingen bo på den trevliga fjällstationen, eller så tältar ni nedanför någon av toppturerna.
På Snösäker finns 4 beskrivningar till toppturer i Storulvån.

Morgonsol, ensam i backen och Lapporten i horisonten. Björkliden är en härlig skidort.

Björkliden – bra på mycket
Björkliden ligger väster om Abisko, längs vägen mot Riksgränsen och Narvik. Denna skidort är inte bäst på något, men bra på mycket. Här hittar du fina och långa pister, bra barnbackar, lättillgänglig offpist, längdskidåkning och ett gäng toppturer. Den närmsta toppturen, Gohpascorru, når du snabbt från den översta liften. Den tillsammans med mycket lättillgänglig offpistterräng gör Björkliden till en bra destination för dig som vill testa offpist och topptur. Men även de erfarna har anledningar att åka till Björkliden. En av dem stavas Loktachohkka och detta fjäll har en nordsida där du hittar den klassiska Kopparåsrännan.
På Snösäker finns beskrivningar till 21 toppturer och 6 offpiståk i området kring Björkliden.

Ahkka – förmodligen ett av Sveriges coolaste områden. Sol hör däremot inte till vanligheterna.

Ahkka – Sveriges största åk
Ahkka är ett mäktigt bergsmassiv med ett 10 tal toppar varav Stortoppen sträcker sig hela 2015 meter över havet. Från toppen väntar Sveriges längsta skidåk med nästan 1600 meter i fallhöjd. Även om flera av åken är ganska bastanta, finns det turer som passar de flesta, exempelvis Boalnothåkkå och Majtoppen. Antingen så gör du en egen miniexpedition och bor i tält, eller så bor du inomhus i de charmiga Ahkkastugorna (Svenska turistföreningen. Det är 10 kilometer mellan stugan och Ritsem, som du når med buss. Till Ritsem är det enkelt att ta sig med buss från Gällivare, som i sin tur nås med tåg från hela Sverige.
På Snösäker finns beskrivningar till 6 toppturer i Ahkka.

Området kring Riksgränsen bjuder på mer än bra skidåkning.

Riksgränsen – här kan du smyga in till grannarna
Riksgränsen ligger, ganska logiskt, nära den norska gränsen. Här börjar bergen bli lite mer norskt branta och det är nära till kusten, så här kan det snöa mycket.
De finns få orter i Sverige där du bättre kan kombinera toppturer och offpist som i Riksgränsen. På fjällsidan ovanför hotellet finns klassiska offpiståk som Uffes vägg och Rimfors. Vågar du smita in till grannarna i väst kan du göra det genom att åka Långa Norgesvängen, som tar en sväng in i Norge innan du glider tillbaka in i fosterlandet igen.
För toppturaren är Riksgränsen bäst att kombinera med området runt Narvik, men du hittar en handfull fina turer på den svenska sidan av gränsen. Populärast är Vassechohkka, men Vuoiddasriida och Geargecorru erbjuder också fina åk.
På Snösäker finns beskrivningar till 21 toppturer och 5 offpiståk i området kring Riksgränsen.

Om Snösäker
Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Det gör vi genom sajten Snösäker.se, böcker, föreläsningar och Homeparty. Genom att bli medlem på Snösäker.se får du tillgång till 100-tals artiklar om offpist och topptur, fler än 500 beskrivningar till toppturer i Skandinavien och de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan.
Här blir du medlem på Snösäker.
I boken Snösäker får du massa kunskap som gör din skidåkning bättre, säkrare och roligare.
Läs mer om boken här.
Ett Homeparty innebär att vi kommer hem till dig och föreläser om laviner, topptur eller offpist.
Här kan du läsa mer om Homeparty.