5 snabba frågor/svar om toppturer i Leirdalen

Leirdalen i Jotunheimen har på senare år blivit en populär destination för toppturer på våren. Antagligen mycket för att du längs vägen in mot fjällstationen Leirvassbu hittar många lättillgängliga 2000-meterstoppar. Och med stora glaciärer och pampiga berg blir det ganska mycket alpkänsla. Här kommer 5 snabba frågor/svar inför ditt majbesök i dalen.

1. Hur är toppturerna?
Många av åken i Leirdalen är nordöstvända, vilket gör att säsongen är lång. Här finns en hel del glaciärer, så det är bra att ha koll på hur du rör dig på glaciärer för att kunna maxa din skidåkning. Den nedre delen av många åk är ganska flacka. Men genom att länka ihop den övre delen av flera turer och göra traverser kan du få till riktigt coola äventyr. Längst in vid Leirvassbu finns det större variation på skidåkningen i olika väderstreck och mindre glaciärer.

2. Hur tar jag mig dit?
Det är svårt att ta sig till Leirdalen utan bil. Den smidigaste vägen för de flesta är att köra via Otta och Lom. Den nya sträckningen av E6 söder om Otta (invigdes i december 2016) gör att resan blivit mer effektiv. Från Lom är det ungefär 30 minuter i bil upp till vägen som går in i Leirdalen. Kommer ni västerifrån brukar vägen över Sognefjellet (RV 55) öppna i månadsskiftet april-maj.

3. Var bor jag? 
Du kan bo på Leirvassbu (brukar vara öppet någon vecka in i maj), tälta i Leirdalen eller i stuga i eller på vägen till Lom. Kolla in Visitjotunheimen.no, där finns mycket bra info om boende.

4. Hur gör jag med mat? 
Det finns restauranger och butiker i Lom och en mindre butik i Böverdalen. Leirvassbu har bra mat och helpension med möjlighet att ta med lunchmackor. Ska du laga egen mat bör du tänka på att norska butiker har lite trötta öppettider, speciellt på långhelger.

5. När är bästa säsong?
För att kunna vara effektiv är det bra om vägen genom Leirdalen in till Geitsätre är öppnad och helst vidare fram till Brebakkan. Ofta är vägen framskottad till påsk, men sällan hela vägen fram till Leirvassbu. Ska du till fjällstationen under skidsäsongen får du räkna med skotertransport eller att gå på skidor den sista halvmilen. Mer info om vägstatus och transport hittar du på Leirvassbus sajt.

Snösäker har för tillfället beskrivningar till 37 toppturer runt Leirdalen. Kolla in dem här.


Snösäker arbetar med kunskap för att hitta bra och säker snö. Vi sprider kunskapen genom böcker, Homeparty och sajten Snösäker.se. Genom att vara medlem på Snösäker får du bland annat full tillgång till de digitala kurserna Toppturskolan och Lavinskolan, men också över 400 beskrivningar till toppturer i Skandinavien.