5 orter där alla får bra skidåkning

Är du trött på trängsel, tråkiga backar och skidorter som känns som Disneyland under högsäsong? Lugn, det finns räddning. Här i Skandinavien finns det några skidorter där alla i familjen kan trivas, inte bara de som är en meter långa och klär sig i bävernylon. Här tipsar vi om 5 orter där det finns bra skidåkning för alla och där det är nära till bra boende, spännande offpist och fina toppturer.

Vardag i Myrkdalen.

Myrkdalen – mest snö i Europa
Myrkdalen ligger i höjd med Bergen och är kanske mest känd som en av de skidorter i Europa där det snöar mest. Men denna puderhåla passar hela familjen: här är backarna många, långa och breda. Det finns bra möjligheter att studsa ut i offpisten medan kidsen carvar i pisten. Många boenden på orten har ski-in och det största hotellet ligger precis vid parken och liften. Det är lätt att nå alla offpiståk i Myrkdalen från liften, men bäst blir det om du har med ett par hudar och kan fortsätta upp till toppar som Finnbunuten och Fessabotn.
Vill ni vidga era vyer efter några dagar är det nära till Voss (småstad med större liftsystem, shopping och badhus) och lite stöddigare toppturer i Raundalen och Jordalen.
Den största nackdelen med Myrkdalen är att mycket av åkningen sker ovanför trädgränsen. Så snöar det mycket kan det vara sisådär med sikten. Men då är det bara att fly ner i dalen till Eggjane, som gömmer några av Norges finaste skogsåk.

Läs mer om toppturer runt Myrkdalen.

Läs mer om offpiståk i Myrkdalen.

Läs mer om toppturer i Raundalen.

Läs mer om toppturer Jordalen.

Björkliden erbjuder stora ytor för offpist, eller som här, fin åkning i den glesa björkskogen.

Björkliden – tåg in/ski out
Björkliden är den perfekta orten för dig som vill packa hela familjen på tåget, åka till en destination och sedan ha allt du behöver på gångavstånd från där ni bor. De allra minsta trivs bäst Rakkasliften, som ligger precis vid huvudbyggnaden. På ena sidan av liften går en "vanlig" pist medan andra sidan har lite hopp. Längre upp på berget finns det pister i alla färger och många är skönt långa.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!