2000-meterstoppen med drive-in och afterski

Som skandinav är det en speciell känsla att bestiga en topp högre än 2000 meter. Och att bestiga sitt lands alla 2000-metare står på många norrmäns och svenskars att-göra-lista. Flera av dessa fjäll levererar fina skidåk, men kräver långa anmascher. Ett av undantagen är Nordre Dyrhaugstind, som ligger i Hurrungane i mellersta Norge. Här parkerar du vid bergets fot vid Turtagrö Hotel och är det öppet gör du stoppsladd 50 meter från ölkranen.

Smartare än en ren? Skidåkarna fryser i januariskuggan, medan renflocken (mitt i bilden) njuter i solen.

2100 meter hög tårtbit
Dyrhaugstind ser ut som en 2100 meter hög tårtbit, som blir smalare ju högre upp du kommer. Efter några hundra meter på platten börjar du att ta höjd. Turens enda passage som är brantare än 30 grader kommer långt ner på turen, då ni ska ta er upp mot Skagastölsbotn. Denna brant är mindre är 50 höjdmeter och efter den är det lätt att hitta en lavinsäker väg mot toppen. Denna följer till stora delar den 1000 höjdmeter höga Dyrhaugsryggen. Här kan det kännas monotont ibland, men det ger å andra sidan mycket tid till att njuta utsikten över Skandinaviens mest alpina fjällområde.

Page title

Bli medlem och få tillgång till hela artikeln

Som medlem PremiumPlus på Snösäker får du tillgång till hundratals artiklar om offpist, toppturer och laviner. Du får även beskrivningar till 600 toppturer i Skandinavien och de bästa offpiståken, men också de digitala kurserna Topptursskolan och Snöjägaren. Men inte nog med det: du har även fri tillgång till våra 10 digitala guideböcker.

Pris: 399:-/år Läs mer här

Väljer du medlemskapet Premium får du tillgång till allt ovanstående, exklusive våra digitala guideböcker. Men som Premiummedlem har du bra rabatt på guideböckerna.

Pris: 249:-/år Läs mer här

Redan medlem? Logga in här.

Kommer du inte åt informationen trots att du är inloggad? Då kan ditt medlemskap ha gått ut. Ta en titt under fliken ”Mina sidor” och vidare till ”Mitt medlemskap”. Om det står att ditt medlemskap är inaktivt behöver du betala för ytterligare ett år här!